Prima țară din lume care testează Covid 19 întreaga populație. Metoda este controversată

Slovacia a lansat sâmbătă un program de depistare a coronavirusului la întreaga populaţie, cu teste antigenice, o premieră mondială. Metoda este una lipsită de acuratețea testelor PCR.

Aproximativ 45.000 de profesionişti din sănătate, armată şi poliţie au fost implicați pentru a efectua testele în această ţară membră a UE, cu 5,4 milioane de locuitori. Se dorește colectarea probelor la aproximativ 5.000 de puncte de testare deschise sâmbătă şi duminică în intervalul 06:00 – 21:00 GMT, anunță Agerpres.

Premierul Igor Matovic a apreciat săptămâna aceasta că măsura va salva „sute de vieţi”.

Testele antigenice dau rezultate rapide – uneori în câteva minute -, dar nu sunt considerate la fel de precise ca testele PCR, pentru care tampoanele nazale trebuie trimise la un laborator de analize.

Sancțiuni pentru cei fără test

Participarea la test este gratuită şi voluntară, dar persoana care nu are un certificat de test negativ riscă o amendă substanţială dacă este arestată de poliţie.

Oricine are rezultat pozitiv ar trebui să intre imediat în carantină timp de 10 zile.

„Aceasta va fi calea noastră către libertate”, a insistat Matovic, sugerând că restricţiile asupra pandemiei ar putea fi ori relaxate după finalizarea testelor, ori întărite dacă programul nu este implementat pe deplin.

„Avem mari şanse să arătăm Europei şi lumii că lucrurile se pot face diferit, fără a închide economia şi a lăsa milioane de oameni fără locuri de muncă”, a declarat el în ajunul campaniei de testare, citat de agenţia slovacă de presă TASR.

Guvernul intenţionează să finalizeze testele naţionale în două zile şi să efectueze o altă rundă de teste în weekendul viitor. Totuşi, s-a străduit să găsească personal medical pentru a asigura funcţionarea tuturor centrelor de testare şi a fost forţat să ofere bonusuri în numerar medicilor.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole