Prima uzină de producere a hidrogenului verde în Austria

Publicat: 14 mai 2023, 18:00, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Prima uzină de producere a hidrogenului verde în Austria

Prima unitate de producție a hidrogenului verde din Austria, un proiect pilot cu o capacitate de producție de peste 150 MW situată în comuna Gabersdorf, își începe activitatea, în urma unei investiții de circa 10,5 milioane euro.

Uzina dispune de un electrolizor de 1 MW alimentat de un parc solar din apropiere, cu o suprafață colector de 6.000 mp (7.176 mp). Atunci când va fi complet extins, se preconizează că situl va produce anual 300 de tone de hidrogen regenerabil, potrivit stiripesurse.ro.

Primul client este compania industrială Wolfram Bergbau und Huetten AG, o filială a Sandvik Group, care va achiziționa 70 de tone din producția unității de la Gabersdorf pentru a reduce utilizarea gazelor naturale la uzina sa metalurgică din St. Martin im Sulmtal, Stiria.

Unitatea de producere a hidrogenului este deținută de compania energetică locală Energie Steiermark.

Construcția acesteia a necesitat investiții de 10,5 milioane de euro (11,5 milioane de dolari). Bazându-se pe experiența acumulată în proiectul pilot Gabersdorf, Energie Steiermark intenționează să majoreze capacitatea de producție a hidrogemului cu încă 150 MW în cooperare cu industria locală. Totodată, compania încearcă să reutilizeze aproximativ 200 km de conducte ale rețelei existente de gaze naturale pentru integrarea hidrogenului