Primar PSD, trimis în judecată de procurorii anticorupție într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Publicat: 10 sept. 2020, 16:44, de Mădălina Bălăceanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Primar PSD, trimis în judecată de procurorii anticorupție într-un dosar de fraudă cu fonduri europene
dna

Primarul comunei ialomițene Valea Ciorii, social-democratul Ștefan Ionescu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție fiind acuzat de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Alături de edil a mai fost trimis în judecată un reprezentant legal al Asociației Crescătorilor de Animale Imașul Valea Ciorii, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

De asemenea, judecătorii au trimis în judecată și Asociația Crescătorilor de Animale Imașul Valea Ciorii pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Primar PSD, complice la fraudă cu fonduri europene

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2013-2019, reprezentantul legal al asociației, sprijinit de primarul social-democrat, ar fi folosit și prezentat cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente ce conțineau date false și inexacte (contract de concesiune, centralizatoare, adeverințe etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unice, pentru o suprafață de teren mai mare decât cea pe care o deținea în acte.

O parte din acele documente i-ar fi fost puse la dispoziție fermierului de către primar, printre ele regăsindu-se inclusiv o hotărâre de consiliu local privind concesiunea unui teren, falsificată, care menționează o suprafață de teren concesionată mai mică (168,34 hectare) decât cea menționată în cererile de suprafață (188,70 hectare).

Reprezentantul legal al asociației ar fi primit pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 180.000 de euro

Prin aceste demersuri, reprezentantul legal al Asociației Crescătorilor de Animale Imașul Valea Ciorii ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 660.740 lei.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 660.541 lei.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor sume de bani și imobile ce aparțin inculpaților Ionescu Ștefan și Asociația Crescătorilor De Animale Imașul Valea Ciorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ialomița cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.