Primăria Capitalei anunță lucrări la două pasaje și un pod din București
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/1440px-Obor_Underpass_in_Bucharest.jpg)
Trei dintre cele mai circulate puncte de infrastructură din București vor intra în reparații capitale. Anunțul a fost făcut de primarul general interimar, Stelian Bujduveanu. Este vorba despre Pasajul Bucur-Obor, Pasajul Lujerului și Podul Băneasa, care urmează să fie consolidate și modernizate.
Primăria Capitalei plănuiește să consolideze mai multe structuri cu risc seismic ridicat
Potrivit lui Bujduveanu, cele trei obiective sunt clasificate în gradul V de risc seismic și reprezintă un pericol real pentru siguranța bucureștenilor. În total, au fost expertizate 24 de poduri și pasaje din oraș, iar cele aflate acum pe lista de reabilitare au fost considerate prioritare.
„Așa cum mi-am asumat la preluarea mandatului, prioritizez lucrările esențiale pentru București. Pasajele Bucur-Obor, Lujerului și Podul Băneasa sunt vitale pentru traficul din Capitală și nu mai pot fi ignorate”, a transmis edilul.
Conform B365.ro, primăria Capitalei a lansat deja în platforma SEAP procedurile de achiziție pentru proiectarea și execuția lucrărilor. Vor fi demolate suprastructurile vechi și vor fi consolidate infrastructurile. Noile structuri rutiere vor include marcaje moderne, precum și semnalizare rutieră corespunzătoare.
Durata lucrărilor variază între 17 și 33 de luni
Pentru fiecare dintre celei trei, faza de proiectare va dura în jur de 3 luni. Ulterior, durata lucrărilor variază în funcție de complexitate. Vorbim despre 33 de luni pentru Pasajul Lujerului, 24 de luni pentru Pasajul Bucur-Obor și 17 luni pentru Podul Băneasa.
Data limită pentru depunerea ofertelor de către companiile interesate este 20 august 2025 pentru Lujerului, 21 august pentru Bucur-Obor și 22 august pentru Podul Băneasa.
Prin această inițiativă, autoritățile promit să crească siguranța rutieră. De asemenea, vom avea parte de o mobilitate urbană mai eficientă, într-un oraș tot mai aglomerat și cu o infrastructură rutieră învechită.
Ultima reabilitare a acestor structuri majore a fost făcută acum mai bine de două decenii. Reparațiile anunțate de primărie ar putea preveni incidente grave și ar oferi un impuls important modernizării Capitalei.