Primăria Galați trece la luminatul public cu LED-uri, care reduce facturile cu 70%

Publicat: 15 dec. 2022, 15:01, de Sorin Costea, în Orașul meu , ? cititori
Primăria Galați trece la luminatul public cu LED-uri, care reduce facturile cu 70%

Primăriile care până acum nu au modernizat rețele de iluminat public se confruntă cu mari probleme la plata facturilor pentru iluminatul public, din cauza creșterii prețului energiei electrice. În sute de comune, ale căror bugete nu pot acoperi creșterile din facturi, s-a trecut la o restricționare a programului de iluminat public, acesta fiind închis de la ora 24.00 la 5.00 dimineața.

Cheltuielile cu electricitatea pentru iluminatul clădirilor administrative reprezintă aproximativ 26,8% din totalul cheltuielilor cu electricitatea ale unităților administrativ-teritoriale. Cheltuielile cu electricitatea pentru iluminatul public reprezintă 63,1% din totalul cheltuielilor cu electricitatea.

Soluția este trecerea la iluminatul public cu LED-uri, dar prea puține administrații locale au fost convinse de eficiența unei astfel de investiții.

În topul județelor în care iluminatul public cu LED-uri are cea mai mare pondere, pe primul loc se află județul Brăila (96,4%), urmat de Giurgiu (86,1%) și Arad (81,5%). La polul opus, județele în care LED-urile sunt o raritate pe străzi, sunt Timiș (18,8%) și Galați (22,7%), urmate de București (23%) și Constanța (24,4%).

La prețul de 970 lei/MWh, facturile pentru iluminatul public devin extrem de costisitoare

Primăria Galați se află printre unitățile administrative care nu au modernizat iluminatul public și impactul facturilor mari a fost resimțit în octombrie 2021, când prețul plătit pentru un MWh era de aproximativ 650 de lei, iar facturile lunare pentru iluminat public au crescut de la 500.000 la 1.200.000 de lei.

În luna martie, când s-a încheiat vechiul contract, Primăria Galați a reușit cu greu să încheie un contract cu Hidroelectrica SA, la prețul de 970 lei/MWh. În aceste condiții, costurile iluminatului public sunt acoperite cu mare dificultate, prin reducerea altor cheltuieli, în primul rând prin renunțarea la unele investiții.

Soluția este reducerea consumului de energie prin trecerea de la iluminatul public clasic la iluminatul public cu LED-uri. Reducerile diferă de la o primărie la alta, în funcție de mărimea rețelei de iluminat public și puterile instalate.

Investiții de 5,7 milioane lei în trecerea la iluminatul public cu LED-uri pe 17 străzi importante ale Galaţiului

„Primăria Galaţi a obținut de la Administrația Fondului de Mediu  o finanțare de 5,7 milioane de lei pentru modernizarea iluminatului public pe 17 artere importante ale oraşului, astfel încât consumul de energie electrică şi emisiile de CO2 se vor reduce cu 70%”, se spune în comunicatul transmis miercuri de Primăria Galați.

Proiectul vizează trecerea pe iluminatul cu LED-uri în centrul orașului, respectiv strada Domnească, strada Brăilei, Bulevardul George Coşbuc, strada Traian și strada Prelungirea Traian, strada Regiment 11 Siret, strada Portului, etc. Practic, toată zona centrală o orașului va trece la iluminatul public cu LED-uri.

Conform proiectului înaintat la Administrația Fondului de Mediu, vor fi instalate 1.646 de aparate de iluminat LED şi consolele aferente, se va implementa un sistem de tele-management la nivel de punct luminos și se vor înlocui echipamentele punctelor de alimentare şi de aprindere.

Finanțarea asigurată prin programul Administraţiei Fondului de Mediu este de 5,7 milioane lei, iar contribuţia financiară proprie din valoarea totală eligibilă a proiectului este de 1,2 milioane de lei.

Primăria Galați mai are în implementare un proiect similar şi pentru modernizarea iluminatului pe arterele care străbat Galațiul de la intrarea în oraș dinspre Brăila până în zona portuară, adică pe Bulevardul Oțelarilor, pe strada Brăilei și șoseaua de pe Faleza Dunării, strada Navelor și strada Portului.

La Galați, ponderea iluminatului cu LED-uri este de 10%

Începerea modernizării iluminatului este abordată cu întârziere la Galați. Potrivit Biroului de Presă al Primăriei Galați, „din totalul de 16.971 de aparate de iluminat, un număr de 1.723 sunt de tip LED”. Adică 10%, în timp ce în orașul vecin, la Brăila, iluminatul public cu LED-uri are o pondere de 100%.

Situația nu este mai bună nici în celelalte localități din județul Galați. Conform unui studiu realizat recent, 99,8% din străzile și ulițele județului Galați beneficiază de iluminat stradal, acesta fiind un procent bun, peste media națională, dar numai 22,7% din corpurile de iluminat stradal din județ sunt de tip LED, la acest capitol județul Galați situându-se sub media națională.

La Brăila, s-a trecut pe LED-uri cu fonduri din bugetul propriu al Primăriei

La capitolul modernizării iluminatului public Brăila este un exemplu de bună practică, iar pentru aceasta în 2017 a primit „Trofeul de excelență” al Asociației Municipiilor din România pentru că „sistemul de iluminat stradal din municipiul Brăila este cel mai performant din țară”.

Primăria Brăila a realizat trecerea la iluminatul public cu LED-uri prin alocarea de la bugetul local a 24,2 milioane de lei. Au fost înlocuite toate cele 12.860 de corpuri de iluminat public din oraș cu corpuri de iluminat cu LED-uri și au fost instalate și 79 de tablouri electrice, precum și un sistem de reducere sau creștere a intensităţii iluminatului public în funcţie de luminozitatea zonei.

„Se poate observa foarte uşor că luminozitatea în zonă a crescut, iar asta în condiţiile în care factura va veni mai mică cu aproximativ 40%”, declara primarul Brăilei, Marian Dragomir, la punerea în funcțiune a sistemului.

Avantajele iluminatului cu LED-uri, facturi mai mici, eficiență mai mare

La Galați, pe străzile pe care au fost instalate corpuri de iluminat cu LED-uri a fost constatată o scădere a consumului de energie electrică cu 40-50%.

Dar modernizarea iluminatului mai are și alte avantaje, printtre care și acela că aprinderea și stingerea iluminatului public poate fi comandată de ceasuri programatoare montate la punctele de aprindere. O altă facilitate este că programul de aprindere-stingere a iluminatului public ține cont de poziționarea GPS a localității, (latitudine, longitudine) și de programul anual al răsăritului și apusului soarelui, iar prin asta e asigurată o mai mare eficiență a sistemului.