Primăria Sectorului 4 a notificat conducerea Colegiului „Gheorghe Șincai” să predea clădirea în termen de 3 zile pentru începerea lucrărilor de consolidare

Publicat: 21 iul. 2021, 12:25, de Eva Mihai, în Orașul meu , ? cititori
Primăria Sectorului 4 a notificat conducerea Colegiului „Gheorghe Șincai” să predea clădirea în termen de 3 zile pentru începerea lucrărilor de consolidare

Conducerea Colegiului „Gheorghe Şincai” din Capitală a fost notificată marţi de Primăria Sectorului 4, să predea clădirea până vineri la ora 12.00.

Clădirea trebuie predată în vederea începerii lucrărilor de consolidare a clădirii.

În următorul an şcolar, sunt trei variante de relocare a elevilor la unităţi de învăţământ din sector, despre care Primăria afirmă că sunt renovate şi respectă condiţiile de siguranţă, relatează News.ro.

„În considerarea stringentei necesităţi de demarare a lucrărilor de consolidare şi de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu la clădirea Colegiului Naţional ”Gheorghe Şincai” situată în Bucureşti, Calea Şerban Vodă, nr.167, sector 4, formulăm prezenta notificare prin intermediul căreia vă solicităm ca în termen de 3 zile calendaristice, respectiv până vineri 23 iulie 2021, ora 12:00, să dispuneţi cu privire la predarea prin proces verbal de predare-primire, a amplasamentului  unităţii de învăţământ pe care o conduceţi”, se arată în notificarea semnată de primarul Daniel Băluță.

Notificarea transmisă colegiului poate fi consultată AICI.

Conform primăriei, „pentru desfăşurarea în condiţii optime a procesului educaţional, în anul şcolar care urmează, precum şi pe întreaga durată a executării lucrărilor”, sunt trei variante de relocare: Liceul Tehnologic Dacia, Liceul Tehnologic de Metrologie Traian Vuia, Şcoala gimnazială ”Ienăchiţă Văcărescu”, toate clădirile fiind recent renovate şi respectând condiţiile de siguranţă.

Directorul Colegiului „Gheorghe Şincai” denunţă „sabotaj”

Mircea Ţeca, directorul Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai” din Bucureşti, a declarat miercuri pentru News.ro că notificarea primită de la Primăria Sectorului 4, privind eliberarea clădirii în vederea renovării, este „o încercare de intimidare” şi „de sabotare a procesului de înscriere” în noul an şcolar.

„Noi avem mai multe procese cu Primăria”, a declarat el.

Într-unul dintre procese, Primăria Sector 4 a cerut „ceva similar cu notificarea”.

„L-au pierdut, au făcut apel, l-au pierdut din nou şi mai sunt două procese pe rol. Nu ştim de ce a venit acum (notificarea, n.r.). Bănuiala noastră este că încearcă să saboteze procesul de înscriere. Am aflat deja, din ce ne spun părinţii. Părinţii întreabă dacă liceul rămâne pe loc şi ei anunţă că nu. Încearcă să ne facă să pierdem elevi”, spune acesta.

„E greu de înţeles de ce o primărie de sector atacă cea mai importantă instituţie de învăţământ preuniversitar. S-au lăudat în ziar cu ce rezultate bune am avut la BAC şi acum încearcă să ne lase fără elevi”, a mai adăugat acesta.

La Colegiul „Gheorghe Şincai”, în anul şcolar care s-a încheiat recent au învăţat 1.003 elevi. Directorul subliniază că oricare dintre variantele propuse de PS4 pentru relocare nu este fiabilă, clădirile respective neavând suficiente săli, laboratoare de informatică – unitatea de învăţământ fiind axată pe matematică-informatică – şi aflându-se în zone greu accesibile pentru elevi.

Proprietarul clădirii în care se află colegiul este Primăria Municipiului Bucureşti.

Context

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au respins definitiv, în 18 martie, cererea formulată de Primăria Sectorului 4 privind evacuarea, prin ordonanţă preşedinţială, a Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai”, pentru a permite demararea lucrărilor de consolidare a imobilului.

Primăria Sectorului 4 a demarat un proiect ce prevede consolidarea şi reabilitarea clădirii în care funcţionează Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, fiind încheiat în acest sens un contract cu o firmă de construcţii în valoare de 17,6 milioane lei.

Conform administraţiei locale, liceul funcţionează într-o clădire de patrimoniu, încadrată în clasa a II-a de risc seismic, fiind necesare lucrări urgente de consolidare.

„Clădirea, monument istoric, a fost expertizată şi încadrată în clasa de risc seismic II, ceea ce înseamnă că fiecare zi în plus petrecută de elevi şi de personalul didactic şi nedidactic în interiorul acesteia reprezintă un risc la adresa securităţii şi integrităţii fizice a persoanelor”, arată Primăria Sector 4.

Administraţia locală a propus ca, pe durata lucrărilor (22 de luni), activitatea didactică să se desfăşoare temporar în altă parte, însă elevii şi profesorii au refuzat.

În septembrie 2020, Consiliul de administraţie al liceului a respins relocarea în altă clădire, iar Primăria a reacţionat prin deschiderea unui proces la Judecătoria Sectorului 4, în care solicita evacuarea de urgenţă şi predarea amplasamentului.

Pe 21 septembrie 2020, Primăria Sectorului 4 a obţinut de la Primăria Capitalei autorizaţia de construire pentru modernizarea, reabilitarea liceului şi obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. În acest caz, Colegiul „Gheorghe Şincai” a deschis pe 10 februarie 2021 un proces la Tribunalul Bucureşti, care are ca obiect „anulare act administrativ ac nr. 501/1875441/21.09.2020”.

Situaţia s-a complicat după ce directoarea liceului şi-a dat demisia, iar Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a numit un director.

Zeci de profesori şi elevi au protestat în curtea liceului faţă de schimbarea conducerii şi intenţia Primăriei Sectorului 4 de a muta cursurile în altă parte.

În luna februarie 2021, Ministerul Educaţiei a anunţat că Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Primăria Sectorului 4 au semnat un protocol prin care îşi asumă în mod explicit obligaţia de a nu perturba în niciun fel procesul didactic aferent semestrului al II-lea în Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”.

Potrivit documentului, până la data de 1 august, Primăria Sectorului 4 va prezenta mai multe variante „conforme intereselor educaţiei” pentru relocarea activităţilor didactice desfăşurate în Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” pe perioada execuţiei lucrărilor de consolidare care vor avea o durată de 22 de luni.

„Varianta optimă va fi adoptată prin consens, numai cu acordul tuturor părţilor semnatare, inclusiv prin consultarea elevilor şi părinţilor. De asemenea, în organizarea procesului de predare, Primăria Sectorului 4 al Municipiului Bucureşti va sprijini Colegiul Naţional ‘Gheorghe Şincai’ în vederea garantării conservării în cele mai bune condiţii a arhivei şi a elementelor de patrimoniu”, se arăta într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Autor