Primarul din Galați, revoltat de alerta falsă: „Cred tot acest spectacol la care asistăm ar trebui puțin redus”

Publicat: 30 sept. 2023, 17:30, de Florentin Lucaniuc, în POLITICĂ , ? cititori
Primarul din Galați, revoltat de alerta falsă: „Cred tot acest spectacol la care asistăm ar trebui puțin redus”

Ionuț Pucheanu, spune că ISU exagerează cu alertele de tot genul, dar mai ales cu cele de bombardament, care se dovedesc a fi nereale, și care panichează populația.

„Așteptăm ancheta în desfășurare să vedem dacă a fost alarmă falsă sau dacă a fost ceva. Dacă mi se permite o tușa personală, cred cu tărie, mi se par aceste alerte că nu sunt deloc binevenite, nu le înțeleg.

E ca și cum ai fi în stare de război. Când indici oamenilor să se ducă în adăposturi, dacă mâine poimâine ne aflăm în situație de război, unde vor escalada numărul și nivelul alertelor? E o posibilita detectare, vorbim în permanentă, bine că nu ne-am dat seama… ne-au mai traversat câteva, și din Croația, și din Ungaria și nu a mai detectat nimeni nimic.

Cu tot respectul pentru armata, dar pentru sănătatea mentală a publicului, a cetățenilor din România și mai ales din această zonă, cred tot acest spectacol la care asistăm ar trebui puțin redus. Sau daca e ceva mai mult, să ne spună și nouă, să ne pregătim.

Ce aș putea eu să le spun cetățenilor? Dormiți în pace, în condițiile în care primăria, primarul și nimeni nu poate controla nivelul asta de mesaje? Nu aș putea nici o secundă să îi îndemn să nu creadă genul acesta de mesaje, dar cred că aici ar trebui reluată o discuție pentru a seta limita minimală pentru care oamenii ar trebui avertizați.

De fiecare dată când se bombardează în Ucraina, așa cum e de un an și ceva, până acum toată lumea a trăit în pace în accepțiunea generală, dar nu am avut la 12 noaptea genul asta de treziri din somn. Ce să fac? Să-mi fac un rucsac și să fiu pregătit de evacuare? Am primit acest mesaj Ro-Alert, l-am citit, mai mult de atât nu am avut ce face. Nu mi-am luat rucsacul, nu mi-am împachetat familia și am plecat spre munți.

Înțeleg asta pentru că am un strop de minimă informație, știu cum funcționează sistemul, dar oamenii de rând nu au nici acea minimă informație pe cât am eu. Acești oameni se panichează. Nu mi se pare deloc corect să îi punem în această situație la 12 noaptea, doar pentru că un băiat care venea după ce și-a cumpărat un burger a văzut ceva pe cer. Dacă se confirmă, armata ar trebui să ia măsurile necesare pentru a nu mai pătrunde genul asta de obiecte pe teritoriul României. Oamenii ce să facă? Să ia praștia, cornetele? Mi se pare prea mult”, a declarat primarul.

Mai multe echipaje de la ISU, IPJ, Jandarmerie, Armata, Poliția de Frontieră fac căutări, sâmbătă dimineață, în cartierul Dimitrie Cantemir, aflat la marginea municipiului Galați, după ce o persoană a sunat, vineri noapte, la 112 și a anunțat că ar fi auzit o bubuitură puternică în această zonă.

Locuitorii orașului Galați au primit, vineri noapte, mesaje Ro-Alert, care anunțau căderea unor obiecte periculoase din spațiul aerian și cereau populației să se adăpostească.

Căutările au început la miezul nopții, după mesajul Ro-Alert primit de populația din Galați, au fost oprite după patru ore de scotociri la pas pe câmpul din zona cartierului Dimitrie Cantemir și au fost reluate sâmbătă dimineață.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a alertat, vineri seară, în urmă detectării unor grupuri de drone care se îndreptau spre teritoriul ucrainean, în proximitatea graniței cu România, forțele aflate în Serviciul Poliție Aeriană și a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județele Tulcea și Galați.

„În noaptea de 29 spre 30 septembrie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina. În urmă detectării unor grupuri de drone care se îndreptau spre teritoriul ucrainean, în proximitatea graniței cu România, Ministerul Apărării Naționale a alertat forțele aflate în Serviciul Poliție Aeriană și a notificat, începând cu ora 22,38, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din Județele Tulcea și Galați”, informează un comunicat al MApN transmis, sâmbătă, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galați.

Că urmare, forțe ale ISU, Poliției și Poliției de Frontieră au fost redirecționate către zonele din proximitatea municipiului Galați unde a fost înregistrat semnalul radar respectiv.

„Până la acest moment, nu au fost identificate obiecte căzute din spațiul aerian pe teritoriul național. Căutările vor continuă și în cursul acestei zile”, precizează MApN.

Conform sursei citate, la ora 01,41, a fost declarată încetarea măsurilor de alertare în toate zonele vizate.

MApN menționează că informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de aceste atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea, și că va reveni cu detalii, în funcție de evoluția situației.