Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu: la primării, restructurări pe baza performanțelor funcționarilor. Actualele evaluări sunt formale
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/Imagine-WhatsApp-2025-07-23-la-20.09.50_0c7ce202.jpg)
Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, susține că este necesară o evaluare a funcționarilor din primării pe baza performanțelor în activitate, deoarece, atât procedurile de la concursurile de angajare, cât și actualele evaluări anuale, sunt formale.
Vicepreședintele PSD Ionuț Pucheanu, aflat la al 3-lea mandat de primar al Galațiului, spune că înțelege protestele funcționarilor din primării, care în contextul măsurilor adoptate de guvern pentru reducerea deficitului bugetar vor să își apere unele drepturi câștigate, dar susține că „adevărul este undeva la mijloc”, deoarece, mai ales în actualul context, se pune și problema performanțelor acestor funcționari în activitatea lor de fiecare zi.
Primarul Galațiului susține că este necesară o restructurare la nivelul primăriilor pe baza performanțelor funcționarilor în condițiile în care concursurile de angajare vizează doar cunoașterea unor legi, dar nu testează și aptitudinile viitorului angajat în rezolvarea problemelor cu care se va confrunta în activitatea sa. Mai târziu, primarii constată că doar cunoașterea unor legi nu este suficientă pentru ca un funcționar să își îndeplinească atribuțiunile trecute în fișa postului.
„Cu siguranță e nevoie de o restructurare din perspectiva performanțelor. Vedeți dumneavoastră, acum toți angajații primăriilor au ajuns să fie angajați în urma unor concursuri. Concursuri care nu sunt date pe aptitudinile reale pe care le au oamenii, ci pe o evaluare a unor informații, așa cum se făcea cândva și în școli. Așa cum am trecut toți prin aceste evaluări: ia legea, învaț-o și eu îți pun niște întrebări din lege.
Ulterior, când ajungi să lucrezi cu omul respectiv, vezi că, într-adevăr, nu numai cunoașterea a 2-3 legi contează în a se integra într-un mediu, ci și modul în care vede rezolvarea problemelor”, a declarat Ionuț Pucheanu la „digi24”.
Evaluările anuale ale sunt formale. O evaluare corectă ar duce la creșterea performanței și eliminarea funcționarilor care nu-și fac treaba
Lipsa performanțelor din activitatea unora dintre funcționarii din primării este efectul lipsei unor proceduri eficiente de evaluare a cunoștințelor, dar și a aptitudinilor unui funcționar, atât la selectarea sa prin concursul de angajare, cât și la evaluările anuale, care sunt formale.
„Cu siguranță că e nevoie de o evaluare, pentru că evaluările acestea, anuale, pe care le facem și se pot da note de la 1 la 5, pe 10 criterii diferite, sunt extrem de subiective atunci când șefii dau note subalternilor.
Și mai există o chestie: fiind un act administrativ, angajații pot contesta absolut oricând, în instanță, nota pe care i-ai dat-o. Și trebuie să o justifici, lucru care, așa cum am spus, conform normelor în vigoare, e foarte greu de justificat de ce i-ai dat unuia 3,5 și nu 5. Pentru că criteriile sunt extrem de subiective”, a adăugat primarul Galațiului.
În opinia lui Ionuț Pucheanu, ar trebui schimbată procedura de realizare a evaluărilor funcționarilor din primării, inclusiv prin realizarea acestor evaluări, nu de către șefii funcționarilor, care pot fi subiectivi, ci de către comisii care nu au legătură cu relaționarea angajaților din primărie.
Astfel, prin evaluări corecte, ar fi obținută o creștere a performanțelor funcționarilor din primării și la eliminarea celor care nu-și fac treaba:
„Prin urmare, cred că o evaluare corectă din toate punctele de vedere, nu doar a șefului, ci a unei comisii, anual sau poate o dată la doi ani, din punctul meu de vedere ar duce la creșterea performanței și de ce nu, la eliminarea din astfel de instituții a unor oameni care nu-și fac treaba”.