Primarul Nicușor Dan, amendat de Inspectoratul de Stat în Construcții cu 40.000 de lei. Ce anume i se impută edilului

Publicat: 31 ian. 2022, 13:15, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
Primarul Nicușor Dan, amendat de Inspectoratul de Stat în Construcții cu 40.000 de lei. Ce anume i se impută edilului
Nicușor Dan (Sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei)

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a primit două amenzi în valoare totală de 40.000 de lei, din partea Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC). Edilului i se impută că nu a semnat la termen peste o mie de certificate de urbanism și câteva sute de autorizații de construcții.

Aceste nereguli au ieșit la iveală în urma unui control făcut de inspectorii ISC pe 22 noiembrie 2021. Prin sondaj, inspectorii au cerut să li se prezinte stadiul în care se află mai multe autorizații de construire.

Am constat faptul că autorizațiile de construire pentru solicitările sus-menționate se aflau la cabinet primar fiind depășit termenul de emitere de 30 de zile de la data depunerii solicitărilor. Mai mult, potrivit registrelor puse la dispoziție am constat faptul că primarul general a încălcat în mod repetat prevederile legii în sensul că, dintre solicitările de emitere a autorizațiilor de construire înregistrate în anul 2021, până la 18.11, însumând peste 990 de cereri, acesta a emis aproximativ 500 de autorizații de construire, soluționând doar jumătate dintre solicitări”, se arată în procesul verbal prin care Nicușor Dan a fost amendat cu 20.000 de lei.

Conform senatorului PSD, Gabriela Firea, aproape 1.600 de certificate de urbanism nu au fost semnate la timp de primarul general, chiar dacă legea spune clar că trebuie eliberate în maximum 15 zile de la primirea cererii. Din acest motiv, ISC l-a amendat cu alți 20.000 de lei pe Nicușor Dan pentru nerespectarea legii și i-a impus primarului general să semneze certificatele de urbanism.

Nicușor Dan nu a plătit, însă, amenzile din buzunarul propriu, chiar dacă ele au fost emise pe numele său, nu al instituției. În doar o săptămâna, ambele sancțiuni au fost achitate din bugetul Primăriei Capitalei. Primarul general nu respectă fix ce le cerea celor de dinaintea sa: să respecte legea și să cheltuie chibzuit banul public! Ar fi trebuit să plătească din salariul său amenzile, iar Primăria Capitalei trebuie să explice în ce bază a achitat sancțiunile primite de persoana fizică Nicușor Dan în exercitarea mandatului de primar general”, transmite Firea.

Reprezentanții Primăriei Generale a Capitalei nu ne-au oferit deocamdată un punct de vedere pe acest subiect.