Primul deces al unui om din cauza gripei aviare, anunță OMS

Publicat: 06 iun. 2024, 12:17, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Primul deces al unui om din cauza gripei aviare, anunță OMS
raport OMS tutun alcool decese Europa

Primul caz din lume de deces al unui om din cauza gripei aviare de tip H5N2 a fost raportat în Mexic, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) miercuri, 5 iunie. „Acesta este primul caz uman de infecție, confirmat de laborator, cu virusul gripal A(H5N2)” , a subliniat OMS într-un buletin epidemiologic.

Tulpina H5N2 este diferită de H5N1, care este legată de actuala epidemie existentă la vaci în Statele Unite și referitor la care au fost raportate trei cazuri umane de infectare, transmite Le Figaro. 

Decesul a fost confirmat  pe 24 aprilie într-un institut de specialitate din capitala mexicană, la câteva ore după ce  pacientul a fost  internat în această unitate medicală, a precizat OMS.

Ministerul mexican al Sănătății a spus că victima acestui virus este un bărbat în vârstă de 59 de an. Pacientul a făcut febră, a avut dificultăți de respirație, diaree, greață și stare generală de rău pe 17 aprilie, a declarat OMS, care a fost sesizată referitor la acest caz pe 23 mai.

Bărbatul nu a avut „contact cunoscut” cu păsările de curte sau alte animale, dar suferea deja de multiple probleme de sănătate, a spus OMS.

Mai puțin patogen decât H5N1

Până acum, nu au fost raportate alte cazuri umane de H5N2  și „nu există niciun risc pentru populație” , a subliniat Ministerul Sănătății. OMS a considerat acest risc „scăzut” .

Acest deces vine după descoperirea, în martie, a unor cazuri de H5N2 la păsările de curte de crescătorie din statul Michoacan, care se învecinează cu statul Mexic, unde locuia victima. Alte cazuri de H5N2 au fost apoi identificate în aceeași lună la păsări în Texcoco, în statul Mexic, și în aprilie, în Temascalapa, în același stat.

În acest stadiu, nu a fost posibil să se stabilească dacă acest prim caz uman este legat de recentul focar epidemic la păsări” , a precizat însă OMS. Aceasta este „prima infecție cu virusul aviar H5 la o persoană, raportată în Mexic ”, mai transmite OMS.

Considerat mai puțin patogen decât H5N1, virusul H5N2 a fost detectat în ferme din diferite țări din întreaga lume, în ultimii ani. Nicio transmitere la om nu a fost documentată până acum.

În ceea ce privește H5N1, în prezent, nu există dovezi de transmitere de la om la om, dar OMS și-a exprimat „îngrijorarea enormă”, în aprilie, cu privire la răspândirea acestei tulpini.