Primul medicament împotriva malariei destinat bebelușilor și copiilor mici. Are aromă de cireșe dulci
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/bebe-africa1.jpg)
A fost autorizat în Elveția primul medicament împotriva malariei destinat bebelușilor și copiilor mici. Până acum, exista doar tratament pentru copiii mai mari, care prezenta risc de supradozaj pentru cei mici.
Tratamentul este solubil chiar și în laptele matern
Medicamentul, ce urmează a fi utilizat mai ales în Africa, poartă denumirea de Coartem Baby și a fost dezvoltat de grupul farmaceutic elvețian Novartis. La procesul de evaluare au participat opt țări africane care sunt așteptate să acorde cât mai repede decizii de autorizare pentru tratament.
E vorba de Burkina Faso, Coasta de Fildeș, Kenya, Malawi, Mozambic, Nigeria, Tanzania și Uganda. Medicamentul este solubil, inclusiv în laptele matern și are aromă de cireșe dulci, pentru a nu exista probleme în administrare.
Cei mici vor primi de acum încolo îngrijirea de care au nevoie
Directorul executiv al companiei, Vas Narasimhan, spune că acesta este un moment foarte important pentru salvarea copiilor.
„De mai bine de trei decenii, am rămas fideli luptei împotriva malariei, lucrând fără încetare pentru a obține progrese științifice acolo unde este cea mai mare nevoie. Împreună cu partenerii noștri, suntem mândri că am mers mai departe și am dezvoltat primul tratament împotriva malariei pentru nou-născuți și sugari.
Acesta a fost testat clinic, asigurând astfel că și cei mai mici și mai vulnerabili pot primi în sfârșit îngrijirea de care au nevoie”, a mărturisit Vas Narasimhan. Medicamentul a fost dezvoltat de Novartis în colaborare cu Medicines for Malaria Venture (MMV), o organizație non-profit cu sediul în Elveția, susținută inițial de guvernele britanic, elvețian și olandez, precum și de Fundația Gates și alte organisme.
Rata mortalității din cauza infecțiilor cu malarie, în special în Africa subsahariană, este extrem de ridicată
La rândul său, dr. Marvelle Brown, profesor asociat la Facultatea de Sănătate, Medicină și Științe ale Vieții din cadrul Universității Hertfordshire, afirmă că acest lucru ar trebui considerat o realizare majoră în salvarea vieților bebelușilor și copiilor mici.
„Rata mortalității din cauza infecțiilor cu malarie, în special în Africa subsahariană, este extrem de ridicată – peste 76% din decese survin la copii sub cinci ani. Creșterea mortalității din cauza malariei este agravată în cazul sugarilor născuți cu anemia falciformă, în principal din cauza unui sistem imunitar slab.
Din perspectiva sănătății publice, faptul că Novartis produce acest medicament fără scop lucrativ poate contribui la reducerea inegalităților în accesul la asistență medicală”, susține dr. Marvelle Brown.
În 2023, anul pentru care sunt disponibile cele mai recente cifre, malaria a fost asociată cu aproximativ 597.000 de decese. Aproape toate decesele au avut loc în Africa, iar aproximativ trei sferturi dintre micuții care și-au pierdut viața au fost copii cu vârsta sub cinci ani.