Primul refugiu din lume destinat ornitorincilor

Australia intenţionează să deschidă primul refugiu din lume destinat ornitorincilor pentru a salva de la dispariţie această specie endemică. Habitatele speciei sunt ameninţate de incendiile forestiere şi de seceta provocate de schimbările climatice.

Recent, Grădina Zoologică Taronga a anunţat construirea unui refugiu dedicat ornitorincilor în oraşul Dubbo, la nord-vest de Sydney, potrivit AFP.

La producerea unui dezastru, acest centru va oferi îngrijire de urgenţă acestor mamifere semi-acvatice cu caracteristici unice.

Capabil să găzduiască până la 65 de ornitorinci, refugiul va servi şi drept centru de cercetare pentru studierea modului în care se reproduce acest mamifer rar, care depune ouă, în condiţiile în care este cunoscut că acesta se reproduce cu greutate în captivitate.

Ornitorincii nu mai aveau unde să se ducă

Secetele prelungite şi așa numita vară neagră din 2019-2020, în timpul căreia incendiile forestiere au devastat habitatele de ornitorinci, au determinat lansarea acestui proiect, după cum a declarat Phoebe Meagher, specialistă în conservarea faunei sălbatice la Taronga.

Am fost copleşiţi de apeluri telefonice şi mesaje care ne cereau să venim să salvăm ornitorincii”, a povestit ea pentru AFP. „Statul New South Wales a fost puternic lovit de secetă şi de incendii forestiere, iar ornitorincii nu mai aveau unde să se ducă„, a completat experta.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, circa trei miliarde de animale ar fi murit în urma incendiilor amintite. Ornitorincii erau însă în pericol chiar şi înainte de această perioadă. Un studiu din ianuarie 2020 aprecia că populaţia de ornitorinci a scăzut cu 50% de la colonizarea europeană a Australiei cu puţin peste două secole în urmă.

Grădina Zoologică Taronga a reuşit să salveze şapte exemplare şi apoi să le elibereze înapoi în sălbăticie şi speră că noul proiect va permite salvări la scară mai mare pe viitor.

Îi vom păstra atât timp cât condiţiile lor o impun … îi putem ţine chiar ani, dacă este necesar„, a explicat Phoebe Meagher.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...