Primul satelit artificial românesc se va afla pe orbita Terrei?

Publicat: 18 mart. 2021, 05:00, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Primul satelit artificial românesc se va afla pe orbita Terrei?

România urmează să devină, după Franța, cea de-a doua țară din Uniunea Europeană care își plasează un satelit artificial în jurul Terrei.

Satelitul va fi construit în România, iar racheta care îl va plasa pe orbita Pământului, denumită EcoRocket, este, de asemenea, construită în țara noastră, după cum a anunțat Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA).

Racheta purtătoare este proiectată şi construită integral în România de către ARCA. Racheta va fi lansată de sub Marea Neagră, în cadrul unei unei proceduri în premieră, care va testa posibilitatea de a reduce dependenţa de o rampă de lansare clasică, aflată pe sol.

Dacă acest program științific și tehnologic va reuși, ARCA va candida cu el și pentru un premiu de zece milioane de euro oferit de Comisia Europeană cu rolul de a stimula tehnica aerospaţială.

Se numește EcoRocket și este bazată pe abur

ARCA este o asociație neguvernamentală din România, cu sediul în județul Vâlcea, fondată oficial în anul 1999 de inginerul Dumitru Popescu. ARCA are ca proiecte construirea rachetelor, a baloanelor stratosferice și a vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) și nu se bazează pe bani de la statul român, ci în principal pe sponsorizări.

Prima activitate a colaboratorilor ARCA a fost cea din anul 1998, când au început să lucreze la proiectul unui motor de rachetă de înaltă performanță. A fost un motor de rachetă conceput să producă 85 000 de kilograme forță (kgf), care folosește așa numitul ciclu deschis, iar cele patru camere de ardere sunt alimentate cu oxigen lichid și kerosen la o presiune în camera de combustie de 70 de bari.

Racheta pe care ARCA dorește să o lanseze în iunie 2021 din Marea Neagră se numește EcoRocket și este bazată pe abur.

Dacă nu știați, România a lansat deja în spațiu un minisatelit, botezat Goliat, în anul 2012.

Acesta fusese construit de Universitatea Bucureşti, Institutul Politehnic din Bucureşti, Agenţia Spaţială Română (ROSA) și Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS). Minisatelitul românesc a fost trimis în spațiu cu o rachetă a Agenției Spațiale Europene (ESA).