Primul tren electric nou, vandalizat după mai puțin de un an în circulație
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/tren-vandalizat-colaj-puterea.jpg)
Primul tren electric nou din România, pus în circulație în noiembrie 2024, a fost vandalizat, se arată într-o postare recentă a secretarului de stat în Ministerul Transporturilor, Ionuț-Cristian Săvoiu. Acesta a anunțat că va cere identificarea și sancționarea persoanelor responsabile pentru distrugeri.
Tren vandalizat, în ciuda condițiilor moderne oferite
„Confortul oferit de trenurile noi achiziționate și puse în circulație, depinde în mare măsură și de gradul de civilizație al unor pasageri.”, a transmis oficialul pe Facebook.
Acesta a reamintit că trenul are mai puțin de un an de la intrarea în circulație. Săvoiu a precizat că va sesiza instituțiile abilitate pentru identificarea celor vinovați și sancționarea acestora conform legii.
Trenul, capabil să atingă viteze de până la 160 km/h, are o capacitate de aproape 350 de locuri și a fost cumpărat cu fonduri europene, în cadrul unui contract de 1,7 miliarde de lei, fără TVA. Inițial, a fost destinat rutei București – Brașov.
Vandalism sau semne de protest?
O comentatoare de pe Facebook i-a transmis direct secretarului de stat un mesaj menit să îl trezească la realitate. Aceasta i-a reamintit că pasagerii CFR au motive întemeiate să fie nemulțumiți. De la prețul biletelor, până la întârzierile majore, serviciile nu se ridică la nivelul așteptărilor pentru o țară din Uniunea Europeană. În final, aceasta precizează că respectul ar trebui oferit de la vârf, nu așteptat întotdeauna de la cetățenii de rând.
„Prețuri duble, întârzieri cronice, iar condițiile de călătorie te fac să regreți că n-ai luat o trotinetă electrică. Nu, domnule secretar, nu pasagerii sunt problema principală, ci faptul că investițiile noi sunt gestionate cu o mentalitate veche. Iar dacă vreți civilizație, începeți prin a livra respect, transparență și servicii decente, nu doar comunicate moralizatoare.”, a scris femeia într-un comentariu la postarea lui Săvoiu.
Așadar, deși actul de vandalism e regretabil, ar putea fi considerat o formă de protest față de calitatea serviciilor plătite și de gestionarea infrastructurii din bani publici.
Actele de vandalism asupra mijloacelor de transport în comun nu sunt un fenomen rar. În mai multe orașe din România au fost semnalate cazuri similare. Cel mai adesea, „victimele” sunt atât garnituri de metrou, cât și autobuze sau tramvaie.