Prinde aripi, pas cu pas, la București, și grupul de la Bihor

Publicat: 28 iul. 2025, 08:00, de Ion Teleanu, în OPINII , ? cititori
Prinde aripi, pas cu pas, la București, și grupul de la Bihor
Ion Teleanu

Prin numirea lui Ilie Bolojan ca premier al României, la butoanele administrație centrale au început să fie propulsați oameni proveniți din Oradea, sau Oradia cum spune primul ministru, și din județul Bihor. Practic, se continuă „moda” grupurilor de interese politice și de afaceri, sau mai exact a găștilor, care au controlat România după 1989.

Pornind de la proverbul „Spune cu cine te însoțești, ca să spun cine eşti”, de-a lungul timpului s-a constatat că fiecare partid ajuns la guvernare și-a promovat în funcții-cheie oamenii proveniți din zona de unde au fost propulsați liderii respectivi. Și așa a fost adaptat proverbul de mai sus la „spune cine ești, ca să-ți spun cine te susține”.

Astfel, a apărut pe eșichierul politic grupul de la Bacău, dirijat de „guzganul rozaliu” Viorel Hrebenciuc, după care a urmat grupul de la Cluj, format în jurul lui Ioan Rus, Vasile Dîncu și Emil Boc. Ulterior, a venit la putere grupul de la Teleorman, cu Adrian Videanu și Liviu Dragnea și a urmat la butoanele României grupul de la Sălaj, păstorit din umbră de fostul șef al SRI Virgil Măgureanu.

Dar, prin intrarea PSD la guvernare alături de PNL, în 2022, s-a închegat la București și grupul de la Buzău, în jurul lui Marcel Ciolacu.

Astăzi, prin instalarea lui Ilie Bolojan, a început expansiunea grupului de la Oradea sau, mai exact, de la Bihor. Însă, grupul de la Bihor format în jurul lui Ilie Bolojan a avut și are doi susținători puternici din zona afacerilor. Este vorba despre frații Micula și „milionarul fără chip” Zoltan Teszari, proprietarul companiei RCS&RDS.

Numai că ceea ce se știe mai puțin este faptul că „tătucul” grupului de la Oradea/Bihor este nimeni altul decât „buldogul” Vasile Blaga, născut la Rieni, ajuns lider la PDL și de două ori ministru de Interne. Acesta este cel care l-a pus pe traseul politic pe Ilie Bolojan, iar prietenii știu și de ce.

Unul dintre pionierii grupului de la Oradea a fost preotul Marcel Boloș, impus de trei ori ca ministru al fondurilor europene și chiar ministru de Finanțe. Înscăunarea surprinzătoare a lui Ilie Bolojan ca premier, deși PNL a fost al treilea partid ca număr de voturi după alegerile de anul trecut, a dus și la promovarea unor oameni din această zonă în funcții-cheie ale României. Este vorba despre:

-Attila Cseke- ministrul UDMR al Dezvoltării, este din Marghita-Bihor;

-Mihai Jurca- șeful Cancelariei primului ministru, este fostul city manager al municipiului Oradea;

-Raul-Mircea Gutin-consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, om de faceri din Oradea foarte apropiat de Ilie Bolojan;

-deputatul PNL Marilen Pirtea, nepotului lui Vasile Blaga, consilier onorific al premierului Ilie Bolojan născut și crescut la Ștei-Bihor;

-Gabriel Traian Ghilea-subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, fost director al unei firme de construcții din Bihor;

-Mihai Daragiu din Oradea, subsecretar de stat Ministerul Educației, fost consilier la Cabinetul Președintelui- Asociația Partida Romilor Pro-Europa  (APRPE);

Sunt doar câteva nume cu greutate care au pus pe picioare grupul de la Bihor la București, dar numărul lor poate fi și mai mare. Ce îi recomandă pentru aceste funcții? Răspunsul îl aflăm din replica filmelor din seria „Brigada Diverse”. Adică Cine să mă recomande? Vocea şi talentul meu!”. Și toți din grupul/gașca lui Ilie Bolojan sunt recomandați de vocea lui Vasile Blaga și talentul fraților Micula și afaceristului misterios Zoltan Teszari.

Cred că se răsucesc în mormânt Mircea Malița sau Emanoil Gojdu când văd cine sunt „vedele” de la București ale Bihorului!

Însă, ceea ce nu au înțeles cei din grupul de la Bacău, Cluj, Teleorman, Sălaj, Buzău sau Bihor este faptul că zonele din care provin reprezintă doar o parte din România și că una este să faci administrație locală, și cu totul altceva este să faci administrație centrală în context european și NATO.

Concluzia după domnia acestor grupuri, sau mai bine zis găști de interese, este: „Greu la deal cu boii mici și la vale cu juninci”. Adică nu poți să te iei la întrecere cu vulturii, când zbori pe curcani!