Privarea de vacanță la nivel UE: România, Grecia și Bulgaria, printre țările cu cele mai populare destinații turistice, dar ai căror cetățeni nu își permit vacanțe

Publicat: 17 iul. 2025, 17:01, de Alice Călin, în Turism , ? cititori
Privarea de vacanță la nivel UE: România, Grecia și Bulgaria, printre țările cu cele mai populare destinații turistice, dar ai căror cetățeni nu își permit vacanțe
Foto - freepik / Privarea de vacanță, potrivit Eurostat

Privarea de vacanță este o realitate tristă pentru milioane de cetățeni ai Uniunii Europene, în special în zona de sud-est. Deși la nivel european cifrele arată o ușoară îmbunătățire față de alți ani, în țara noastră și cele alăturate, cei mai mulți oameni nu reușesc nici măcar o dată pe an să plece departe de casă.

România, Grecia și Bulgaria, pe ultimele locuri în clasamentul accesului la concediu

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul persoanelor care nu își permit o vacanță de o săptămână. Potrivit datelor Eurostat pentru anul 2024, un total de 58,6% dintre români spun că nu pot pleca în concediu din motive financiare. Grecia este pe locul al doilea, cu un procent de 46%, urmată de Bulgaria cu 41,4%.

În medie, 27% dintre cetățenii europeni cu vârsta de peste 16 ani declară că nu își permit să plece măcar o săptămână pe an în vacanță. Comparativ cu anul 2023, media UE este în scădere ușoară. Însă decalajele între statele membre rămân mari.

Foto: ec.europa.eu / Accesul la vacanță în țările UE

Foto: ec.europa.eu / Accesul la vacanță în țările UE

Luxemburgul, Suedia și Norvegia se află la polul opus. În cazul Suediei, doar 11.6% dintre locuitori nu își permit vacanță o săptămână pe an. Dintre norvegieni, doar 9.3% consideră că nu stau suficient de bine cu banii încât să își cumpere o vacanță. Cel mai bine, însă, stă Luxemburg, cu un procent de 8.9%.

Privarea de vacanță, un paradox în unele dintre cele mai turistice țări

Situația este paradoxală, având în vedere că România, Grecia și Bulgaria sunt considerate destinații turistice importante la nivel european. Grecia atrage anual milioane turiști din toată lumea pe insulele sale cu plajele spectaculoase și situri istorice.

Bulgaria mizează pe litoralul Mării Negre, dar și pe zonele montane bine dezvoltate. Cel puțin pe timpul verii, stațiunile acesteia sunt pline de turiști, atât bulgari, cât și străini.

România oferă trasee montane spectaculoase, sate tradiționale, plaje, dar și zone naturale unice precum Delta Dunării. De asemenea, litoralul românesc este o destinație extrem de populară din luna mai până în septembrie.

Cu toate acestea, o mare parte dintre cetățenii acestor state nu își permit să viziteze nici măcar locurile din propria țară. Între imaginea de destinație turistică și realitatea trăită de localnici se naște o prăpastie dureroasă.