Facebook a picat în toată lumea: Ce s-ar putea afla în spatele căderii platformelor Whatsapp, Instagram și Messenger

Facebook a picat luni seara, iar utilizatori din întreaga lume raportează că serviciul nu funcţionează. Probleme sunt şi cu WhatsApp şi Instagram. Utilizatori din întreaga lume raportează pe site-ul downdetector probleme cu Facebook-ul. Se pare că mai mulţi utilizatori au probleme şi cu WhatsApp şi Instagram, ambele deţinute de Facebook. Paginile de Facebook, WhatsApp şi Instagram nu se încarcă nici pe varianta desktop, dar nici pe telefoane. Este cea mai mare cădere a serviciilor Facebook din 2008 și până în prezent. 

Serviciile companiei Facebook Inc. s-au confruntat luni seara cu probleme majore, la finalul unei zile dificilă pentru rețeaua socială. Acțiunile Facebook au scăzut cu până la 6%, până la un minim intraday de 323 USD, care ar fi cel mai grav declin al acestora într-o singură zi, de la o scădere de 6,3% înregistrată la 30 octombrie 2020.

Acțiunile au depășit o pierdere de 1,5% pe Indicele S&P 500 SPX și o pierdere de 2,3% la indicele compozit Nasdaq, notează marketwatch.com.

Declinul a urmat difuzării televizate a acuzațiilor unui denunțător potrivit căruia rețeaua de socializare a plasat profiturile înainte de siguranță. Duminică târziu, o televiziune de știri din SUA a intervievat o fostă analistă Facebook, Frances Haugen, care susține că gigantul social-media a înșelat investitorii cu privire la modul în care a gestionat discursul urii și dezinformarea pe platforma sa.

Sabotarea de către cineva din interior?

Haugen a furnizat mii de pagini de documente către The Wall Street Journal, care a stat la baza seriei The Facebook Files a publicației. Haugen este programată să depună mărturie în fața Congresului marți dimineață. La toate acestea s-a adăugat o întrerupere pe scară largă a serviciilor Facebook, inclusiv Instagram și WhatsApp, care a început chiar înainte de prânz, în SUA.

Un purtător de cuvânt al Facebook a confirmat problemele pe Twitter. „Suntem conștienți de faptul că unii oameni au probleme cu accesarea aplicațiilor și produselor noastre”, a spus purtătorul de cuvânt Andy Stone. „Lucrăm pentru ca lucrurile să revină la normal cât mai repede posibil și ne cerem scuze pentru orice inconvenient”

Deși Facebook nu a intrat în detalii suplimentare cu privire la cauza întreruperii de luni, experții au declarat pe Twitter că pare a fi o problemă cu DNS. Potrivit Reuters, nu s-a putut confirma imediat problema care afectează serviciile, dar mesajul de eroare de pe pagina web a Facebook Inc sugerează o problemă cu sistemul de nume de domeniu (DNS). Experţii în securitate care au urmărit situaţia au declarat, pentru Reuters, că întreruperea ar fi putut fi declanşată de o eroare de configurare, care ar putea fi rezultatul unei greşeli interne, deşi teoretic ar fi posibilă şi sabotarea de către cineva din interior. Un atac cibernetic care ar putea copleşi unul dintre cele mai populare site-uri din lume ar necesita fie coordonarea între grupuri criminale puternice, fie o tehnică foarte inovatoare, mai scrie agenţia internaţională de ştiri.

Este iad

O sursă din interiorul companiei Facebook a declarat pentru reporterul AP Philip Crowther că „este iad, toate sistemele interne sunt picate. Angajații Facebook comunică prin mesaje SMS și serviciul de email Outlook”.

Donald Trump Jr, fiul fostului președinte al SUA, a scris pe Twitter că: ”E ciudat că la câteva ore după ce un avertizor de integritate a susținut public despre Facebook că este implicat într-o acțiune de ”trădare a democratiei”, Facebook și alte companii pe care le deține au căzut. Sunt sigur că este o coincidență”.

2 COMENTARII

 1. Acțiunile Facebook au scăzut astăzi.
  Valoarea netă a lui Mark Zuckerberg scade cu peste 6 miliarde de dolari după ce acțiunile Facebook au scăzut cu 4,9%, ducându-l pe locul 5, sub Bill Gates, pe lista celor mai bogați oameni.
  Facebook, Instagram și WhatsApp se bazează pe aceeași infrastructură tehnică.

 2. Căt a costat costul întreruperii Facebook? Curios să aflăm cât de mult venituri din publicitate s-au strecurat prin mâinile gigantului rețelelor de socializare în timpul perioadelor de ne-funcționare, site-ul web de verificare a faptelor Snopes a scos cifrele și a venit cu cifra colosală de 66 de milioane de dolari.

  Pentru a ajunge la concluziile sale, Snopes a folosit datele din cel mai recent raport trimestrial al Facebook, care a dezvăluit venituri din publicitate de 28,6 miliarde de dolari în perioada de trei luni care se încheie la 30 iunie 2021.

  „Pe baza matematicii din spatele șervețelului, aceasta a însemnat un câștig estimat al veniturilor de aproximativ 318 milioane dolari pe zi (317.555.555,56 dolari); 13 milioane dolari pe oră (13.231.481,48 dolari), 220.000 dolari pe minut (220.524,69 dolari); și 3.700 dolari pe secundă (3.675,41 dolari) ”, a spus Snopes.

  Calculând calculul la cinci ore de la întreruperea serviciului de luni, Snopes a stabilit că Facebook a pierdut deja 66 de milioane de dolari din venituri din publicitate. Pentru majoritatea utilizatorilor, întreruperea a durat cel puțin încă o oră, deci dacă extindem calculul Snopes la șase ore de ne-funcționare, pierderile Facebook cresc la 79 de milioane de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...

Dragnea Adonis, directorul de la DSVSA Buzău, a divorțat de soție...

Dragnea Adonis Laurențiu, directorul DSVSA Buzău, este doar unul dintre cei trei membrii ai familiei Dragnea care se înfruptă din salarii de peste 10.000...