Procesator: Există stocuri vizibile de floarea soarelui în România care vor fi cumpărate

Publicat: 13 mart. 2022, 19:40, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
Procesator: Există stocuri vizibile de floarea soarelui în România care vor fi cumpărate

În condițiile în care isteria uleiului a cuprins în ultimele zile România, și nu suntem singurii, autoritățile încearcă să liniștească populația că există stocuri suficiente atât la retaileri, cât și la procesatori sau în piață, dacă vorbim de materie primă.

De acest lucru vorbește și Andrei Solomon, director comercial al Expur, un producător important de ulei pe piață locală, care susține că industria de procesare deţine stocuri suficiente de seminţe de floarea soarelui, dar şi de ulei pentru a ajunge la nivelul lunii august. Iar dacă este nevoie se poate cumpăra din piață semințe de floarea soarelui, ce-i drept la prețurile actuale, pentru că fermierii mai au materie primă în depozite.

„Industria de procesare a seminţelor deţine stocuri suficiente de ulei şi seminţe de floarea soarelui pentru a ajunge la nivelul lunii august. Mai sunt puţine cantităţi de cumpărat, există stocuri vizibile de floarea soarelui în România care vor fi cumpărate, desigur la preţurile pieţei de astăzi, însă riscul de indisponibilitate nu există. Preţul va regla piaţa, dar ca şi disponibilitate nu trebuie să îşi facă nimeni probleme că nu va găsi ulei rafinat românesc pe rafturi”, a declarat Andrei Solomon, director comercial al Expur, în conferinţa de presă organizată, duminică, după întâlnirea cu ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu și la care au fost prezenți procesatori, fermieri și retaileri.

România este cel mai mare producător de floarea soarelui din Europa cu o producție de circa 3 milioane de tone, din care un milion de tone reprezintă necesarul pentru procesare la intern, în timp ce două milioane de tone merg la extern.

Asociaţia europeană a industriei uleiurilor vegetale, FEDIOL, a avertizat recent că din cauza războiul din Ucraina, exporturile de ulei de floarea soarelui ale celui mai mare producător la nivel mondial sunt blocate, cu efecte majore pe piața internațională, inclusiv în Uniunea Europeană, care nu are rezerve decât pentru 4-6 săptămâni.

De altfel, 80% din exporturile globale de seminţe de floarea soarelui vin din Rusia şi Ucraina, iar în urma invaziei importatorii, cum ar fi UE şi India, de exemplu, caută alternative.

Citește și Chesnoiu: Gândiți-vă ce ar însemna dacă România n-ar mai exporta 2 milioane de tone de floarea soarelui și le-ar procesa