Procesul România-Pfizer, la prima înfățișare. ”Sper să avem succes”, spune ministrul Rafila

Publicat: 20 feb. 2024, 07:37, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Procesul România-Pfizer, la prima înfățișare. ”Sper să avem succes”, spune ministrul Rafila

Azi, la Bruxelles, are loc prima întâlnire din procesul România-Pfizer, despre miza căruia ministrul Sănătății spune că ”este o sumă foarte mare și sper să avem succes”.

”Din câte știu eu, s-a finalizat procedura de selecție a companiei care să reprezinte statul român la Bruxelles în acest proces, așa că suntem pe drumul cel bun. Important este ca lucrul acesta să se întâmple cât mai rapid, având în vedere că în 20 februarie este prima înfățișare, dacă vreți, însă Ministerul Sănătății este pregătit să ofere întreaga informare și, mă rog, documentele care sunt necesare firmei de avocatură ca să reprezinte România. Este o sumă foarte mare. Sper să avem succes, sigur, e o dorință a mea”, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Ministrul a mai precizat că nu cunoaște ”toate detaliile legate de contract” . ”A avut un grad de confidențialitate și eu n-am văzut acest document în integralitate”.

Pfizer și BioNTech au dat România în judecată, pentru că țara noastră ar fi încălcat contractul semnat în mai 2021, pentru achiziția de vaccinuri anti-Covid-19.

Este vorba despre 28 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 în valoare de aproximativ 550 de milioane de euro, pe care România nu mai vrea să le achziționeze.

Este posibil ca astăzi, la prima înfățișare, România să ceară o amânare în vederea pregătirii mai bune pentru acest proces.