Procuratura Anticorupție din Moldova a trimis-o în judecată pe Evghenia Guțul, bașkanul Găgăuziei, în dosarul finanțării „Șor”

Publicat: 24 apr. 2024, 17:50, de Sorin Costea, în Internațional , ? cititori
Procuratura Anticorupție din Moldova a trimis-o în judecată pe Evghenia Guțul, bașkanul Găgăuziei, în dosarul finanțării „Șor”
Evghenia Gutul, trimisa in judecata

Procurorii anticorupție din Republica Moldova au încheiat cercetările în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor de către un grup infracțional din Rusia, valoarea totală a finanțărilor primite fiind de peste 52 de milioane de lei moldovenești.

Procuratura Anticorupție din Republica Moldova a anunțat trimiterea în judecată a dosarului referitor la finanțarea ilegală a Partidului Șor, scos în afara legii din 2023, în acest dosar fiind inculpate Evghenia Guțul, reprezentantă a Partidului Șor, aleasă anul trecut în funcția de bașkan al Autonomiei Găgăuze din sudul Republicii Moldova și o secretară din cadrul Oficiului Central din Chișinău al fostului Partid Șor.

Evghenia Guțul, bașkanul Găgăuziei, trimisă în judecată

Evghenia Guțul este acuzată de Procuratura Anticorupție că în perioada 2019 – 2022, în calitatea sa de secretară a Partidului Șor, a săvârșit „două infracțiuni de acceptare cu bună ştiinţă a finanţării Partidului Șor din partea unui grup criminal organizat, preponderent din Federația Rusă”.

„Conform probatoriului administrat de către Procuratura Anticorupție în comun cu Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informație și Securitate, s-a constatat că, Evghenia Guțul, în perioada de timp 2019 – 2022, activând în calitate de secretară în cadrul Departamentului de Monitorizare, Planificare şi Control al fostului Partid Politic Şor (declarat neconstituţional prin Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 10 din 19.06.2023 şi radiat radiat din Registrul de stat al persoanelor juridice în data de 23.01.2024), a fost activ implicată în activitatea de introducere sistematică a mijloacelor financiare necontabilizate în Republica Moldova, parvenite din partea unui grup criminal organizat, preponderent din Federația Rusă”, se spune în comunicatul Procuraturii Anticorupție de la Chișinău.

Potrivit procurorilor, banii erau trimiși din Rusia „prin efectuarea curselor aeriene și terestre (tur-retur timp de 24 ore)”, iar imediat ce ajungeau la destinație, banii erau folosiți „în scopul susținerii activității Partidului Șor pe arena politică din Republica Moldova”.

Cercetările în acest dosar au fost începute în ianuarie 2022, în baza sesizărilor Inspectoratului Național de Investigații și a Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova.

Protestele din 2022 împotriva președintei Maia Sandu și a Guvernului de la Chișinău, finanțate de la Moscova cu 42 de milioane de lei

Deși în ianuarie 2022 începeau cercetările penale în acest dosar, finanțarea ilegală a Partidului Șor a continuat și banii trimiși din Federația Rusă au fost folosiți pentru finanțarea protestelor organizate în octombrie și noiembrie 2022 împotriva președintei Maia Sandu și a Guvernului de la Chișinău, care obțineau primele rezultate importante în privința aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, iar imediat după aceea Partidul Șor a primit din Federația Rusă peste 42 de milioane de lei moldovenești pentru a finanța protestele împotriva președintei Maia Sandu și a Guvernului de la Chișinău.

„Pe un alt capăt de acuzare, Evghenia Guțul, în calitate de complice, în perioada de timp octombrie 2022- noiembrie 2022, a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale a fostului Partid Politic Șor din raioanele Republicii Moldova, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor şi remunerarea participanților la protestele organizate de Partidul Politic Şor în faţa instituțiilor publice din mun. Chişinău (Parlament, Guvern, Președinție, Procuratura Generală etc.), astfel acceptând cu bună știință finanțarea partidului politic din partea unui grup criminal organizat în sumă totală de 42.498.532 lei”, se precizează în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Pe altă filieră, Partidul Șor a mai primit din Rusia alte 10 milioane, pentru plata „la negru” a protestarilor împotriva Maiei Sandu

În dosar mai este acuzată și o secretară de la Oficiul din Chișinău al Partidului Șor, care a primit tot de la gruparea infracțională din Rusia aproape 10 milioane de lei, bani care au fost folosiți pentru plata „la negru” a salariilor activiștilor Partidului Șor, dar și pentru plata, tot „la negru”, a participanților la protestele organizate de „Șor” împotriva președintei Maia Sandu și Guvernului Republicii Moldova.

„Fapte infracționale similare i se incriminează și celeilalte complice, care a fost responsabilă de Oficiul Teritorial din mun. Chișinău, în perioada de timp octombrie 2022- noiembrie 2022, acceptând cu bună știință finanțarea partidului politic din partea grupului criminal organizat, în sumă totală de 9.746.825 lei, mijloace financiare destinate pentru achitarea protestelor organizate de partidul politic, achitarea salariilor necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale etc”, au mai precizat reprezentanții Procuraturii Anticorupție de la Chișinău.

Evghenia Guțul riscă o pedeapsă de la 2 la 7 ani de închisoare

Potrivit comunicatului procuraturii, „învinuiții nu au recunoscut faptele comise”, iar dosarul penal, care are 68 de volume, împreună cu rechizitoriul care se întinde pe 329 de pagini, au fost trimise pentru examinare la Judecătoria Chișinău.

Pentru infracțiunea săvârșită de Evghenia Guțul și secretara Oficiului din Chișinău al „Șor” legea prevede pedeapsa cu amendă de la 57.500 la 92.500 lei sau pedeapsa cu închisoare, de la 2 la 7 ani.

Oligarhul fugar Ilan Șor se află la Moscova, unde, în aceste zile, Evghenia Guțul se află pentru a 5-a oară în ultimele două luni

Partidul Șor a fost înființat de oligarhul Ilan Şor, condamnat în dosarul fraudei bancare de un miliard de dolari din Republica Moldova şi dat în căutare internaţională prin Interpol.

Ilan Şor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider al Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc. El s-a refugiat în Israel, dar din data de 1 februarie 2024 Ilan Șor se află în Federația Rusă, unde are familia.

În aprilie 2023, Curtea de Apel din Chişinău l-a condamnat pe Ilan Şor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” şi a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei moldoveneşti.

Un indiciu care confirmă că Ilan Șor se află în Rusia este și faptul că din februarie până în prezent, principala sa colaboratoare, Evghenia Guțul, a făcut 5 vizite la Moscova, pentru întâlniri cu Vladimir Putin, întâlniri la care a obținut de la Putin mai multe facilități economice care să apropie UAT Găgăuză de Moscova, printre care introducerea sistemului rusesc de carduri „MIR” în Găgăuzia și importarea de produse alimentare, sucuri și vin, din Găgăuzia în zece regiuni din Federația Rusă, printre care Sankt Petersburg și Moscova.

Probabil că cursul vizitelor sale la Moscova, Evghenia Guțul discută cu Ilan Șor despre ce trebuie făcut pentru transformarea UAT Găgăuză într-o enclavă pro-rusă, asemenea „republicilor populare” separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk.

Recent, Evghenia Guțul i-a transmis un mesaj de felicitare lui Ilan Șor: „Stimate domnule Ilan Şor! În numele locuitorilor ai Găgăuziei şi al meu personal, permiteți-mi să vă felicit cu ocazia Zilei dumneavoastră de naştere! (…) Faptele d-voastră bune schimbă aspectul Găgăuziei și restabilesc încrederea locuitorilor autonomiei în viitor”.

Chiar și în aceste zile, Evghenia Guțul se află la Moscova, unde marți a acordat un interviu Agenției de Presă „TASS” și a depus flori la locul tragediei de la City Crocus Hall. „Am depus flori la memorialul tragediei de la Crocus City Hall. A fost important pentru mine să-mi exprim solidaritatea cu Rusia în numele tuturor găgăuzilor”, a postat Guțul pe contul său de facebook, marți, 23 aprilie.