Procurorii au cerut o condamnare de până la 13 ani pentru Alexei Navalnîi. Disidentul rus, declarat „vinovat”

Publicat: 22 mart. 2022, 11:26, de Raluca I. Heroiu, în Internațional , ? cititori
Procurorii au cerut o condamnare de până la 13 ani pentru Alexei Navalnîi. Disidentul rus, declarat „vinovat”
Aleksei Navalnîi otrăvire

Disidentul rus Alexei Navalnîi a fost declarat „vinovat” de fraudă pe scară largă de către un tribunal rus.

Opozantul rus a fost judecat în timp ce era deja încarcerat pentru alte condamnări, pe care el le respinge și care sunt considerate de lumea occidentală drept acțiuni politice ce au în spate influența Kremlinului.

Decizia vine după ce procuratura din Rusia a cerut săptămâna trecută ca opozantul rus Alexei Navalnîi să fie condamnat la încă 13 ani de închisoare, sub acuzația de fraudă și ultraj la adresa instanței.

Conform Reuters, procurorii ruși încearcă acum să-l mute pe Navalnîi într-o închisoare de maximă securitate pentru a ispăși cei 13 ani, sub acuzația de fraudă și sfidarea instanței.

Navalnîi execută deja o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare, într-un lagăr penitenciar de la est de Moscova, pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată, după ce s-a tratat în Germania în urma unei otrăviri cu agent neurotoxic Noviciok, pusă pe seama serviciilor secrete ruse.

Kremlinul a susținut că nu a văzut nicio dovadă că Navalnîi a fost otrăvit și a negat orice rol al Rusiei în otrăvirea opozantului actualului regim de la Moscova.

Cel mai cunoscut disident din Rusia consideră că acuzaţiile pentru care fusese condamnat iniţial au fost înscenate pentru a-i bloca ascensiunea politică.

După ultima audiere în instanță în cazul său, la 15 martie, Navalnîi și-a menținut atitudinea sfidătoare.

„Dacă pedeapsa cu închisoarea este prețul dreptului meu uman de a spune lucruri care trebuie spuse… atunci pot cere 113 ani. Nu voi renunța la cuvintele și faptele mele”,  a fost mesajul scris de echipa care îi gestionează contul de Instagram al lui Navalnîi.

Într-o perioadă în care regimul Putin elimină orice formă de opoziție, mulți dintre aliații opozantului rus au fugit din Rusia mai degrabă decât să se confrunte cu restricții sau cu închisoarea în țara lor.

Autoritățile ruse i-au catalogat pe Navalnîi și pe susținătorii săi drept  „hotărâți să destabilizeze Rusia cu sprijinul Occidentului”.

De altfel, mișcarea de opoziție a lui Navalnîi a fost etichetată drept „extremistă” și desființată, deși susținătorii săi continuă să își exprime opiniile politice, inclusiv opoziția față de intervenția militară a Moscovei în Ucraina, pe rețelele sociale. În plus, Navalnîi  a fost inclus pe lista „teroriştilor şi extremiştilor” realizată de serviciul rus de informaţii financiare.

Aflat în închisoare, Alexei Navalnîi a făcut numeroase apeluri în ultimele săptămâni pentru organizarea de proteste în toată Rusia împotriva războiului început de Vladimir Putin în Ucraina.

„Trebuie să mergeți la mitinguri anti-război în fiecare weekend, chiar dacă vi se pare că unii au abandonat ori s-au speriat… Sunteți coloana vertebrală a mișcării împotriva războiului și a morții”, a fost unul dintre mesaejele transmite de Navalnîi în speranța de a trezi conștiința populară rusă.