Procurorii au stabilit: „Mama lui Satan”, explozibilul folosit în furtul bancomatelor din Otopeni

Două bancomate ale BCR Otopeni situate pe Calea Bucureştilor (DN1) au fost sparte printr-o metodă experimentată de români în Spania sau Austria, unde automatele băncilor sunt detonate cu „Mama lui Satan”, o substanţă explozivă realizată artizanal.

Oficialii din IGPR spun că au un cerc de suspecţi, iar aceştia purtau pelerine verzi şi măşti sanitare de protecţie la comiterea faptei.

Conform anchetatorilor, la fiecare ATM, hoţii au forţat fanta de ieşire a bancnotelor, au introdus un fel de lopăţică de lemn cunoscută sub numele de „paletă de pizza“cu explozivul fixat pe vârf. Pe „paletă de pizza“ a fost montatat în prealabil un declaşator care a provocat explozia la comanda hoţilor după ce aceştia au ajuns la o distanţă sigură. Anchetatorii susţin că dispozitivele explozive au fost constrite cu mare grijă, lucru care denotă că „expertul pirotehnist” al bandei are o vastă experienţă.

Prepararea substanței, cantitatea de explozibil

Oricum, chiar prepararea substanţei explozive nu este o procedură la îndemâna oricui pentru că necesită o bună cunoaştere a substanţelor chimice componente, deoarece există pericolul declanşării unei explozii neaşteptate. Totuşi, acesta ar fi greşit cantitatea de exploziv plasată pentru că deflagraţia a fost mai puternică decât trebuie, iar o parte a banilor a fost carbonizată. Mai mult, explozia de la bancomatele din Otopeni a fost atât de puternică, încât oamenii din zonă s-au speriat şi au crezut că este vorba despre un cutremur.  Conform unor surse apropiate anchetei, poliţiştii au deja un cerc de suspecţi, dar autorii nu au fost încă prinşi iar cetcetările continuă.

Atemeuri aruncate în aer

Reamintim că incidentul a fost loc în noaptea de luni spre marţi. Poliţiştii din Ilfov au fost sesizaţi cu privire la faptul că la parterul unui bloc din oraşul Otopeni a avut loc o distrugere. Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au constatat că, de fapt, a avut loc o explozie fiind distruse două bancomate care aparţin unei bănci. Banca urmează să facă monetarul şi să stabilească valoarea pagubei. Nicio persoană nu a fost rănită. Au fost înregistrate, însă, pagube materiale însemnate. Un bancomat a fost scos şi luat cu totul, geamurile de la parterul imobilului au fost spulberate, iar pereţii sunt distruşi. Cristian Gheorghe, comisar-şef în cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, a declarat că poliţiştii care lucrează la acest caz sub conducerea lui au un cerc de suspecţi. „În legătură cu cazul bancomatului de la Otopeni desfăşură activităţi la momentul de faţă. Acesta spunea atunci că așteaptă să afle care sunt materialelel explosive care au fost folosite în acest caz de furt. „În legătură cu autorii vom vedea, este greu să vă spun detalii. Sunt cunoscute, la nivelul nostru este destul de greu să redau cu fidelitate detaliile. Există un cerc de suspecţi în cauza aceasta. Acesta este cel de-al cincelea caz de acest gen de spargere au anunțat autoritățile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...