Acuzat că e mai rău decât „Portocală”, procurorul DNA Radu Mihăiță Cazacu neagă toate acuzațiile

După ce mai mulți magistrați au fost acuzați că ar fi făcut anchete dure și dubioase în cadrul DNA, iar presa a făcut mai multe dezvăluiri, cazul procurorului Radu Mihăiță Cazacu face noi valuri.

După modelul anchetelor făcute de „unitatea de elită” din Ploiești, unde fostul procuror Mircea Negulescu, zis „Portocală”, și Lucian Onea chinuiau și intimidau martorii și persoanele inculpate, proceduri similare sunt descoperite de presă și la alte Parchete.

Modul stalinist în care se desfășurau anchetele în perioada „statului paralel” este scos la iveală de unele publicații prin cazuri incredibile în care martorii și inculpații erau tratați inuman de procurorii DNA. Dezvăluirile celor anchetați sunt care mai de care mai șocante.

Concret, este vorba despre dosarul nr.284/P/2013 deschis de procurorul Radu Mihăiță Cazacu pe o „autosesizare” prin care acesta, pe atunci procuror la Structura Centrală a DNA, a încercat să îl „paradească” pe fostul primar al Giurgiului, Lucian Iliescu, cu tot cu familie. Atunci, susțin martorii chemați la audieri, cu surle, trâmbițe și televiziuni la poarta instituției, au fost duși în wc-urile instituției unde au fost dezbrăcați în pielea goală față de polițiștii și mascații instituției.

Procurorul Cazacu este acuzat de cei implicați în acțiune că a fost cel care a condus personal operațiunea „dezbrăcatul” la fundul gol secondat de polițistul Grigore Marius, mâna sa dreaptă. Magitratul neagă că s-ar fi întâmplat așa ceva. Martorii susțin însă că procurorul le-ar fi explicat ulterior că vroia să se asigure că nu au tehnică de interceptare pe corp. Doar că toți cei care au semnalat acest caz la CSM spun că percheziția corporală a fost făcută fără ca avocații din dosar să fie prezenți. Mai mult, în plângerile făcute la SIIJ martorii susțin că erau amenințați că dacă nu declară ce vrea magistratul Cazacu vor avea calitatea de inculpați și vor placa de la DNA cu duba și cu cătușe în fața televiziunilor chemate special.

Unii dintre cei amenințați, percheziționați în acest fel dur și obscen, au depus plângeri la CSM și la SIIJ, autoritatea care anchetează faptele procurorilor și magistraților. Cazul deschis de procurorul Cazacu a fost închis de judecători după ce s-a constatat că toate acuzațiile aduse primarului din Giurgiului, Lucian Iliescu, sunt neadevărate și nesusținute de probe concrete.

Unele publicații care au relatat cazul susțin că, după „căderea” statului paralel, procurorul Cazacu a încercat, la fel ca și „Portocală”, să-și ascundă urmele. Radu Mihăiță Cazacu a plecat în 2015 printr-o cerere de transfer, iar după un scurt periplu la Parchetul Militar s-a întors în DNA ca procuror la Secția Militară Specială. Totul s-a făcut cu ajutorul magistratul CSM Lucian Netejoru, spun surse din CSM.

Intimida instanța?

Dar asta nu e tot. Cazacu a fost surprins de mai multe ori de camerele de luat vederi în sălile de judecată unde aveau loc termene în dosarele instrumentate de el și echipa lui. Ziarul Național a publicat de-a lungul timpului mai multe poze care dovedesc acest lucru. În fața judecătorilor martorii Pavel Marin și Petrescu Renato Ștefan au recunoscut că erau „săgețile” firmelor luate la ochi de Cazacu. Dar totul s-a dat peste cap după ce a revenit unul dintre inculpați, Adrian Ștefan Iliescu, care a depus plângeri penale pentru recăpătarea legală a afacerilor în care a primit soluții de clasare. Cum procurorii de la alte structuri nu s-au lăsat impresionați de presiunile unor nume grele din DIPI sau CSM, fostul „Noul Groaznic Portocală” din DNA a ajuns acum „vânat”, mai ales după începerea urmăririi penale de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu.

Pentru a stabili că lucrurile în dosarele pe care le conducea după bunul plac sau interese sunt așa cum își dorește, lui Cazacu pare să-i mai fi venit o idee. Suspecții erau asistați în instanțe nici mai mult nici mai puțin decât de partenera sa, Teodora Calagiu, cu care procurorul are un copil.

Spre surprinderea multora, DIPI îi ținea „spatele” lui Cazacu. Motivul, unul uman, nu-i așa, adjunctul „Doi și un sfert” Giurgiu fiind dezvăluit ca fiind nașul de botez al minorei din relația procurorului Cazacu cu apărătoarea suspecților anchetați în trecut de acesta, Teodora Calagiu.

În acest context Puterea.ro a încercat și reușit să îl contacteze telefonic pe magistrat pentru a solicita poziția sa în legătură cu acuzele aduse de site-uri cunoscute de presă din România. Radu Mihăiță Cazacu a susținut că tot ce a scris până acum presa este o minciună. El a afirmat că nu era „în demnitatea lui să supună martorii unor astfel de situații” și că a solicitat memebrilor CSM apărarea reputației sale în calitate de magistrat. Mai mult, acesta este decis să-și facă dreptate în instanță.

Procurorul Cazacu a declarat și că va face demersuri în civil față de publicațiile care au scris tendențios despre el și în penal față de cei care au făcut publice date personale precum ziua de naștere a fiicei sale. Magistratul a explicat că are un copil cu partenera sa, Teodora Calagiu, dar că nu a fost niciodată naș pentru cineva din DIPI. Acesta a mai precizat că nu are nicio legătură cu Lucian Netejoru din CSM, așa cum au scris de-a lugul timpului unele mijloace de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole