Producătorii din Buzău au creat o nouă specie de usturoi românesc, mai mare și mai gustos decât cel de import

Publicat: 30 iun. 2025, 20:33, de Alice Călin, în Agricultura , ? cititori
Producătorii din Buzău au creat o nouă specie de usturoi românesc, mai mare și mai gustos decât cel de import
Sursă foto: freepik.com / Noua specia de usturoi românesc, mare cât o ceapă

Un nou soi de usturoi românesc stârnește entuziasm în rândul agricultorilor și al consumatorilor. Creat de specialiștii Băncii de Gene din Buzău, usturoiul Danubius promite să devină o alternativă la produsele de import. Cultivat deja în comuna Râmnicelu, acest soi de dimensiuni impresionante se remarcă prin gust, rezistență și adaptabilitate la condițiile din România.

Usturoiul românesc Danubius, mai mare și mai rezistent

Noul usturoi românesc se apropie ca mărime de usturoiul chinezesc, fiecare cățel fiind aproape cât o ceapă. Fermierii susțin că este ușor de curățat, are un gust dulce-iute echilibrat și se pretează foarte bine la recoltare mecanizată datorită tulpinii groase.

De asemenea, soiul Danubius poate fi plantat pe o perioadă lungă, de patru luni, între noiembrie și februarie. Mai mult, acest soi s-a dovedit rezistent la secetă, un aspect tot mai important având în vedere condițiile climatice din ultimii ani.

Valentin Jecu, cel mai mare cultivator de usturoi din județul Buzău e foarte optimist în legătură cu Danubius.

„Cu acest soi de usturoi, pot să vă spun că ne batem și cu usturoiul din import”, a declarat acesta pentru Realitatea.

Ce aduce nou acest soi pentru piața locală

Pe o suprafață de trei hectare, producătorii buzoieni estimează o recoltă de 20 de tone. Succesul acestei culturi ar putea impulsiona întreaga producție locală de usturoi românesc. Aceștia vor oferi consumatorilor o alternativă gustoasă, mai aproape de casă și perfectă pentru cerințele gastronomice românești.

Cu un astfel de potențial, usturoiul Danubius poate deveni un produs emblematic al agriculturii românești moderne. Producătorii speră că el va ajunge curând în piețe și magazine, unde să rivalizeze cu usturoiul de import nu doar la dimensiune, ci și la calitate.