Producătorii elveţieni de brânză „Emmentaler” nu pot avea drepturi exclusive asupra mărcii

Producătorii elveţieni de brânză „Emmentaler” nu pot avea drepturi exclusive asupra acestei mărci, potrivit unei decizii a Tribunalului General al Uniunii Europene.

Anunțul vine ca răspuns la solicitarea organizaţiei profesionale Emmentaler Switzerland care dorea să obţină un statut protejat pentru termenul „Emmentaler” în UE, astfel încât doar producătorii elveţieni de brânză să poată să folosească acest termen.

Emmentaler Switzerland a demarat în acest sens o acţiune împotriva Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală(EUIPO), care a respins însă cererea de înregistrare. Ulterior, Emmentaler Switzerland a introdus o cale de atac, care și ea a fost respinsă de Camera a doua de recurs a EUIPO, motivul fiind că marca solicitată era descriptivă.

Potrivit Tribunalului General al Uniunii Europene, Asociaţia Emmentaler Switzerland nu a putut infirma faptul că o cantitate importantă de brânză produsă în Germania a fost vândută sub denumirea Emmentaler, fără o referinţă la Elveţia. În 2016, aproximativ 135.000 de tone de brânză Emmentaler a fost produsă în Germania, iar o parte importantă a fost vândută local şi nu exportată, susţine Tribunalul.

„Dat fiind că marca solicitată este descriptivă pentru un tip de brânză pentru publicul relevant german şi nu este percepută ca o indicaţie a provenienţei geografice a brânzei respective, Tribunalul concluzionează că aceasta nu beneficiază de protecţie ca marcă colectivă”, se arată în decizia Tribunalului.

Brânza este unul din subiectele favorite pentru judecătorii europeni care au de soluţionat dosar privind mărcile înregistrate. Anterior, judecătorii de la Luxemburg au decis în favoarea producătorilor spanioli de brânză Queso Manchego sau a producătorilor italieni de Parmigiano Reggiano, concurați de producătorii germani care vindeau propria lor versiune denumită Parmesan. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Ioana Timofte, nepoata fostului șef SRI, lider de grup infracțional. A...

Mai mulţi angajaţi ISCIR ar fi făcut peste 400 de achiziţii fictive în numele companiei, însușindu-şi banii. ”La data de 24 mai a.c., poliţiştii Direcţiei...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...