Prof. de. Cristian Oancea: E „un început de val 6”. Am solicitat DSP creșterea numărului de paturi alocate infecției cu Sars-CoV 2

Publicat: 08 iul. 2022, 16:45, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
Prof. de. Cristian Oancea: E „un început de val 6”.  Am solicitat DSP creșterea numărului de paturi alocate infecției cu Sars-CoV 2

La Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeș” din Timișoara, numărul pacienților care vin pentru evaluare Covid-19 este în creștere, prof. dr. Cristian Oancea, managerul unității medicale, precizând că ”vorbim de un început de val 6”.

”Vorbim de un început de val 6. Din fericire, în România, cel puțin deocamdată, acest nou val care se bazează pe două subtulpini Omicron, BA4 și BA5, este mult mai redus decât în restul Europei. Cele două subtulpini  sunt însă mult mai contagioase, și asta se vede și în rapiditatea cu care se exinde infecția. Sunt țări care se confruntă acum cu zeci de mii de cazuri pe zi. Deocamdată, nu avem pacienți internați în Terapie Intensivă, dar trebuie sa fim pregătiți pentru ce e mai rău”, spune prof. dr. Cristian Oancea.

Cuvântul de ordine: prudența

Totuși, ca de altfel majoritatea specialiștilor, prof. dr. Oancea este de părere că trebuie să trăim normal, dar să fim prudenți.

”Cuvântul de ordine ar trebui să fie, în această perioadă, prudența. Asta nu înseamnă că trebuie să stăm în casă, să nu mergem în vacanțe, ci recomandarea noastră este să purtăm, în locurile aglomerate, masca de protecție. În mijloacele de transport, în magazine și, evident, în continuare să ne spălăm pe mâini, să ne dezinfectăm după ce am intrat în contact cu suprafețe ce pot transmite virusuri. Dacă avem un simptom dintre cele specifice acestei boli, să ne izolăm, să cerem ajutorul medicilor și chiar să mergem la evaluările COVID-19 care se fac in unitățile sanitare”, subliniază prof. dr. Cristian Oancea.

Simptome

În legătură cu simptomele asociate acestei boli, dr. Ana Enoiu Văduva, responsabilul Centrului de Evaluare Covid-19 din cadrul acestui spital, spune că ”principalul simptom este febra, dar au fost persoane care au dezvoltat și o tuse ușoară și chiar dureri musculare. Cele mai multe cazuri sunt din clustere familiale. Practic, au luat virusul unul de la celălalt, în familie. Evaluarea se face ca și până acum. Vorbim de analizele biologice obișnuite, se măsoară saturația de oxigen din sânge, tensiunea, se realizează un EKG și, dacă este nevoie, facem și un low-dose CT. Evaluarea se face în urma unei programări”.

Creșterea numărului de paturi pentru Covid-19

În ultimele 48 de oare în secția ”roșie” a Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara au fost internați, împreună cu unul dintre părinți, 6 copii (din care trei sunt sugari) cu vârste între trei luni și 10 ani. Copii au o formă ușoară de Covid-19, la internare ei prezentând sindrom febril acut. Unul dintre copii prezintă o ușoară insuficiență respiratorie, fără a avea însă alți factori de risc.

Având în vedere numărul în creștere a cazurilor de COVID-19, conducerea Spitalului ”Dr. Victor Babeș” Timișoara a solicitat Direcției de Sănătate Publică  (DSP) creșterea numărului de paturi alocate infecției cu Sars-CoV 2, dar și redeschiderea unui compartiment de COVID-19 la Spitalul de Copii ”Louis Țurcanu”.