Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: De ce vaccinul anti-Covid nu a reușit să blocheze transmiterea virusului

Publicat: 09 mai 2022, 15:45, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: De ce vaccinul anti-Covid nu a reușit să blocheze transmiterea virusului
Adrian Streinu Cercel

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a explicat de ce vaccinul anti-Covid a reușit să scadă numărul formelor severe de infecție și al deceselor, dar nu și transmiterea virusului în comunitate.

„Până acum, vaccinurile care au fost pe piață și-au dovedit utilitatea. În primul rând, au scăzut rata de mortalitate, a scăzut numărul de forme severe, ceea ce e foarte important. Dar ceea ce nu a reușit să facă vaccinul? Nu a reușit să blocheze transmiterea virusului în populație. Acest lucru nu l-a realizat și există și o explicație cât se poate de clară, pentru că vaccinul generează anticorpi de tip IGG, iar noi, la nivelul mucoaselor, ne apărăm cu IgA, cu două molecule de IgA legate.

În acest context, s-a pus problema să se facă un vaccin de administrare intra-nazală, cum este la virusul gripal, însă modalitatea de lucru cu SARS-CoV-2 este deosebit de periculoasă și vorbim despre sisteme de bio-siguranță de nivel IV, ori astfel de sisteme de siguranță biologică de nivel IV, pentru fabricarea de vaccinuri nu prea s-au făcut. Cel mult au fost de nivel III.

Și lucrul cu un virus viu, ca să-l faci virus viu atenuat, pentru a putea administra intra-nazal, este destul de complicat și costisitor. Și atunci s-a ales varianta mai scurtă, cea cu ARN mesager și virusuri purtătoare pe care le cunoșteam și rezultatele au fost cele mai care le cunoaștem, adică la ARN mesager a acoperit undeva la 90% din punct de vedere al protecției față de formele severe, iar celelalte, cu virus purtător, undeva spre 60% – 70% sau chiar mai puțin”, a precizat prof. dr. Adrian Streinu – Cercel pentru DC Medical.

Ne îndreptăm către un nou vaccin… un vaccin sezonier

„Ne îndreptăm către un nou vaccin, care va deveni un vaccin sezonier cum este vaccinul anti-gripal și în funcție de asortimentul și cum se reconfigurează acest SARS-CoV-2, vom știi în fiecare an cu ce tip de vaccin trebuie să ne vaccinăm”, spune prof. dr. Streinu-Cercel.

”Nu mai e un secret din punct de vedere al producției pe bază de ARN mesager.

Cert este că vaccinul pe care-l avem în momentul de față nu mai este de actualitate, toată lumea recunoaște aceste lucru, pentru că anticorpii pe care-i generează, nu ne apără împotriva Omicron, cea mai importantă tulpină în circulație, de care va trebui să ne protejăm”.