Prof. dr. Alexandru Rafila: „Pregătirile pentru valul al cincilea trebuie să înceapă imediat”

Prof. dr. Alexandru Rafila spune că ”pregătirile  pentru valul al cincilea trebuie să înceapă imediat” prin: asigurarea accesului la servicii ambulatorii, prezentarea persoanelor pozitive cât mai rapid la medic, creșterea accesibilității la testare.  

”În mod evident, primul lucru care, din punctul meu de vedere, ar trebui făcut ar fi asigurarea accesului precoce al pacienților la servicii ambulatorii și încurajarea tuturor persoanelor care sunt diagnosticate pozitive să se prezinte în primele zile la medic”, spune prof. dr. Rafila.  

Specialistul a explicat de ce în valul al patrulea  numărul cazurilor complicate precum și numărul deceselor au fost atât de mari. ”Asta e una din concluziile raportului OMS: prezentarea tardivă la medic, de obicei la unitățile de primiri urgențe, a pacienților care au dezvoltat forme complicate. Această prezentare tardivă a adus la creșterea numărului de decese și la supraaglomerarea secțiilor ATI.

Să terminăm cu medicația fără legătură cu infecția

Pentru a face față unui noul val epidemic, prof. dr. Alexandru Rafila este de părere că un rol important îl au medicii de familie și ambulatoriile de specialitate.

„Soluțiile sunt de dezvoltare a serviciilor ambulatorii. Trebuie să avem niște discuții foarte clare, trebuie să ne ajute medicii de familie, trebuie să vedem ce facem cu ambulatoriile de specialitate și, atât cât se poate, tratamentul administrat corect de către ambulatoriu. Să terminăm cu medicația care nu are nicio legătură cu tratamentul infecției, care încă este practicat pe scară largă în România și care duce la apariția de cazuri complicate pentru că, nefiind eficient, pacienții ajung tardiv la medic”, a mai spus Alexandru Rafila.

De asemenea, prof. dr Rafila a subliniat că are în program creșterea accesibilității la testare, pentru a se ști situația epidemiologică reală.

Prof. dr.Alexandru Rafila, deputat PSD, este propunerea pentru funcția de ministru al Sănătății în noul guvern de coaliție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...