Prof. dr. Emilian Popovici: ”Pandemia nu s-a încheiat, ci doar a trecut într-o altă fază de evoluție”

Publicat: 17 oct. 2022, 15:00, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
Prof. dr. Emilian Popovici: ”Pandemia nu s-a încheiat, ci doar a trecut într-o altă fază de evoluție”
covid-19

Virusul Sars-CoV-2 circulă și infectează în continuare prin variantele și subvariantele sale, iar ”pandemia nu s-a încheiat, ci doar a trecut într-o altă fază de evoluție”, transmite prof. dr. Emilian Popovici, vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie.

În opinia sa, evoluția infecțiilor cu Sars Cov-2 depinde de ceeea ce va genera acest virus.

”- este posibil să ne confruntăm cu un val de infecții accentuat cu Sars Cov 2 în cazul în care vor deveni dominante variante sau subvariante ale virusului cu potențial crescut de evitare a imunității post infectioase și/sau postvaccinale

– este posibil să ne confruntăm cu un val de infecții redus ca amplitudine în cazul în care variantele următoare vor fi tot din grupul Omicron și asta pentru că mulți oameni au trecut prin infecția cu aceasta variantă și au dobândit imunitate post infecțioasă, alții au dobândit protecție post vaccinală, ceea ce va tempera evoluția variamtelor Omicron înrudite

-așadar primele posibile evoluții țin de virus și de ce va genera acesta”, a explicat prof. dr. Popovici pe Facebook.

În legătură cu infecțiile gripale, este probabil să se manifeste ca în anii prepandemici.

”- este probabil de această dată să ne confruntăm cu un val de infecții gripale la nivelul anilor prepandemici pentru că în Noua Zeelandă și Australia s-a consemnat deja o asemenea evoluție și se așteaptă ca în continuare să se întâmple la fel în America de Nord și în Europa”, subliniată prof. dr. Popovici.

De asemenea, în această iarnă nu este exclus ca virusurile gripale și coronavirusul să evolueze în paralel.

”- s-a vorbit la un moment dat despre posibilitatea apariției unei “twindemii” în care virusul gripal și Sars CoV 2 să genereze vârfuri de infecții simultan. Teoretic este posibil dar practic dacă un virus cu transmitere respiratorie devine dominant și generează vârfuri de infecții, atunci este mai puțin probabil ca un al doilea virus cu aceeași cale de transmitere să facă la fel. Asta nu exclude cum spuneam evoluția celor două virusuri în paralel”, a mai precizat pe Facebook prof. dr. Popovici.