Prof. dr Ioanel Sinescu: În cancerul de rinichi, e esențial să nu fie pierdut momentul unui tratament chirurgical radical

Publicat: 12 mai 2022, 11:15, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Prof. dr Ioanel Sinescu: În cancerul de rinichi, e esențial să nu fie pierdut momentul unui tratament chirurgical radical

Dacă nu este surprins într-un stadiu care să permită extirparea chirurgicală în totalitate, cancerul de rinichi este foarte greu de tratat, avertizează acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, președintele Asociației Române de Urologie. 

„Cancerul de rinichi, parenchim renal şi cancerul de căi urinare înseamnă cam 9% din totalitatea cancerelor. Aproape fiecare al zecelea bolnav de cancer. Ceea ce este mai important decât atât este că acest cancer, dacă nu este surprins într-un stadiu în care actul chirurgical să poată fi oncologic radical, este un cancer despre care colegii mei de la oncologii medicale şi radioterapeuţii vor spune că este foarte greu de tratat. Ori de câte ori nu reuşim să extirpăm totul şi avem nevoie de tratamente adjuvante, indiferent care vor fi ele şi în orice fel de combinaţii, foarte adesea eşuăm în recuperarea acestor pacienţi. (…) În aceste cancere este esenţial, pentru că nu avem efectiv cum avem pentru cancerul de prostată, de exemplu, mai multe linii de tratament şi putem să ne întindem cu tratamentul şi cu supravieţuirea pe ani şi zeci de ani, în aşa fel încât pacienţii acum să se prăpădească de alte afecţiuni, nu de afecţiunea de bază, care a fost cancerul de prostată”, precizează prof. dr. Sinescu.

Spre deosebire de alte cancere, în cel de rinichi ”tratamentele sunt eficace până la un punct” și foarte adesea ”cancerul învinge orice formă de tratament”.

De aceea, important este să nu fie ”pierdut momentul unui tratament chirurgical radical”, a subliniat prof. dr. Sinescu la dezbaterea ”Diagnostic precoce și terapii inovatoare pentru pacienții cu cancer renal și uroelial, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.