Prof. univ. dr. Maria Moța: Avem dieta carpato-danubiană, excelentă în diabet și obezitate

Publicat: 03 oct. 2023, 12:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Prof. univ. dr. Maria Moța: Avem dieta carpato-danubiană, excelentă în diabet și obezitate

Dieta carpato-danubiană, care are la bază alimentația tradițională și bogăția de fructe și legume autohtone, excelentă în cazurile de diabet și obezitate, este prea puțin promovată, spune prof. dr. Maria Moța.

Membră a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), prof. univ. dr. Maria Moța face o paralelă între dieta mediteraneană și dieta carpato-danubiană, care a fost concepută de profesorul Nicolae Hâncu.

Această dietă are la bază ideea alimentaţiei noastre tradiţionale, fiindcă e foarte greu să preiei regimul mediteranean în anumite condiţii, cu anumite tradiţii. Ideea profesorului Hâncu a fost să analizăm ce avem noi: avem toate cerealele, avem toate legumele, important e să le recomandăm populaţiei şi să sugerăm cantităţile. Dieta mediteraneană presupune să avem acces la peşte, la fructe de mare, la noi cumva e mai limitat spre deosebire de ţările mediteraneene, fiindcă acolo nu se conservă şi le pot consuma proaspete. Ingredientele sunt mai indicate acolo unde ele există (…) Această dietă merită popularizată, pentru că discutăm de acest regim de trei-patru ani şi mi se pare că noi nu l-am mediatizat şi nu l-am transmis suficient”, explică prof.univ. dr. Moța, citată de Agerpres.

Dieta mediteraneană

Consumul de carne de porc și de vită trebuie limitat, în  schimb, sunt recomandate carnea albă de găină și de curcan, fructele și legumele noastre, pâinea neagră.  

Carnea de porc şi de vită e bine să o limităm, avem cereale, putem face pâine neagră, să consumăm în special pâine neagră şi, desigur, ţinând seama de toată patologia. Putem recomanda şi dieta mediteraneană, şi chiar se recomandă, dar mulţi nu îşi permit uleiul de măsline sau fructele de mare. E bine să fie o cantitate de ulei de măsline cel puţin în salată, să ne putem permite uleiul de măsline, peştele, fructele de mare, însă aici trebuie să avem garanţia că sunt relativ proaspete, fiindcă dacă nu ai un preparat în zona ta geografică, există riscul ca el să nu fie foarte proaspăt şi să se folosească o serie de proceduri de congelare. Avem merele noastre, perele noastre, fructele din zona noastră, pentru că aţi văzut ce se întâmplă atunci când importăm mai ales citrice, banane, dar nu numai. Absolut toate fructele exotice importate se culeg în general crude, se coc forţat”, subliniază prof. univ.dr. Maria Moța, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.