Profesorii, amenințați că nu vor beneficia de zile libere plătite în perioada 1-5 iunie

Sindicatele din învățământ au transmis precizări în atenția angajaților în ceea ce privește perioada minivacanței de 1 iunie și Rusalii. Potrivit acestora, zilele libere din perioada 1-5 iunie se acordă și să plătesc tuturor salariaților din învățământ, indiferent dacă sunt sau nu în grevă.

Minivacanța extinsă de 1 iunie și Rusalii include joi, 1 iunie (Ziua Copilului), vineri, 2 iunie (zi-punte, liberă, acordată de Guvern), 5 iunie (a doua zi de Rusalii).

Conform ziare.com, sindicatele susțin că la nivelul unităților de învățământ, s-ar exercita ”presiuni asupra salariaților greviști, în sensul că nu vor beneficia de zilele libere plătite din perioada 1 -5 iunie 2023, dacă nu vor depune notificare de ieșire din grevă”, astfel că vin cu precizări:

– zilele libere plătite din 1 iunie și din 5 iunie (a doua zi de Rusalii) sunt acordate tuturor salariaților, conform art. 139 alin (1) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare

– ziua de 2 iunie este stabilită ca zi liberă potrivit art. 1 din H.G. nr. 1555/2022 și urmează a se recupera până la data de 30 iunie 2023 fiind zile libere plătite, în care salariații nu prestează activitate, dar sunt remunerați, de acestea beneficiază toți salariații, prin efectul legii, indiferent dacă participă sau nu la grevă

– așa cum este definită greva, în Legea nr. 367/2022, aceasta presupune încetarea lucrului și se desfășoară în incinta unității; în consecință, în zilele în care nu se desfășoară activitate la sediul unității (zilele de repaus săptămânal, zilele libere plătite etc.) nu este îndeplinită condiția încetării lucrului și nici cea referitoare la prezența în incinta unității

– caracterul prioritar al zilelor libere plătite este consacrat de legiuitor, care a stabilit expres, în art. 145 alin. (3) din Codul muncii că zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează și zilele libere plătite nu se includ în durata concediului de odihnă, tocmai pentru a se garanta acordarea efectivă, tuturor salariaților, a acestor zile de sărbătoare legală și zile libere plătite.

”În concluzie, zilele libere plătite din perioada 1-5.06.2023 trebuie acordate și plătite tuturor salariaților din unitățile de învățământ, neavând importanță dacă participă sau nu la grevă”, se arată într-o adresă a sindicatelor. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Profesorii, amenințați că nu vor beneficia de zile libere plătite în perioada 1-5 iunie.

1 COMENTARIU

  1. UNDE IN LUME MAI EXISTA ANOMALII CA IN ROMANIA;
    – IN SISTEMUL DE SANATATE PERSONALUL MEDICALA SĂ ACTIVEZE ATAT CA ANGAJAT LA STAT CAT SI IN PRIVAT;
    – IN SISTEMUL DE INVĂTAMANT CADRELE DIDACTICE SA AIBA PERMISIUNEA SA FACA PREGATIRE platita CU ELEVII CARORA LE PREDA LA SCOALA SAU CEI CE LUCREAZA IN SISTEMUL DE STAT SA FIE PATRONI DE AFTER SCHOOL;
    – JUDECĂTORII, PROCURORII , POLITISTII JUDICIARISTI dupa pensionare sa activeze ca AVOCATI SA APERE HOTII SI BANDITII……….
    IN CONDITIILE IN CARE STATUL ARE PLATITE DIN BANI PUBLICI INSTITUTII CARE SA SUPRAVEGHEZE INCOMABILITATILE, INTEGRITATEA SI MORALITATEA PUBLICA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole