Profesorii, miting în fața Guvernului: „NU acceptăm oferta Guvernului. Este umilitoare!” . Sindicaliștii, chemați, din nou, la negocieri – Greva CONTINUĂ (LIVE)

Nemulțumirile i-au scos în stradă pe sindicaliștii din Educație, aceștia organizând un protest de amploare în Piața Victoriei. Circa 15.000 de angajați din sistemul de învățământ sunt așteptați, joi, în Piața Victoriei, la protestul care a început la ora 11.00, ca răspuns la oferta Guvernului pentru revendicările profesorilor. Protestul din fața guvernului va continua cu un marș între orele 12:00 și 16:00.

UPDATE 15:32 – Reprezentanții sindicatelor, chemați la o nouă rundă de negocieri cu Guvernul, de la ora 16.

Guvernul României a invitat reprezentanții sindicatelor din educație la o nouă rundă de dialog. Întâlnirea, la care participă echipa de negociere formată din secretarul general al Guvernului, miniștrii Educației, Finanțelor, Muncii și Investițiilor și Proiectelor Europene, este programată pentru ora 16:00, la Palatul Victoria.

Discuţiile vine după ce sindicatelele au respins, joi, oferta Guvernului şi au anunţat că greva generală continuă. 

UPDATE14.10: Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, a declarat că săptămâna viitoare, marți, angajații din învățământ vor organiza un protest la Cotroceni.

„Ne așteptam ca președintele României să fie mai tranșant. Pentru asta mergem marți la Cotroceni”, a afirmat Hăncescu.

Acesta spune că vor participa mii de oameni și la protestul de săptămâna viitoare.

Ora 14.10: Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, a declarat că săptămâna viitoare, marți, angajații din învățământ vor organiza un protest la Cotroceni.

„Ne așteptam ca președintele României să fie mai tranșant. Pentru asta mergem marți la Cotroceni”, a afirmat Hăncescu.

Acesta spune că vor participa mii de oameni și la protestul de săptămâna viitoare.

UPDATE 14:00 Profesorii au ajuns la Palatul Parlamentului

UPDATE 12:10 – Reprezentanți sindicali: „Nu acceptăm propunerile venite de la Guvern”

„Spunem un nu hotărât acestor propuneri, e greva pentru demnitate, este greva pentru respect. Vreau să fac un gest. Aceasta carte reprezintă esența României educat, care, din păcate, devine un conținut lipsit de sens. Le las împreună cu un pix. Dacă nu ai soluții, dă-ți demisia. România se îndreaptă către România eșuată!” Marius Nistor, lider „Spiru Haret”. 

„Nu poți veni in fața profesorilor să le dai aceste bosurui, ci este nevoie de salarii. Din 15 iulie nu avem nicio garanție că vor crește salariile. O să le arătăm că nu acceptăm obediența si umilința

Ei trebuie sa vin cu o ofertă, acțiunea de protest va continua. Colegii au transmis ferm, că atât timp cât nu există soluții concrete nu ne oprim. Greva continuă, este oferta de aseară, răspunsul e nu. Este inacceptabil să fii acuzat că suntem manipulați politic. Este intolerabil. Nemulțumirile sunt clare, nu te poți ascunde. Nu acceptăm bonusuri, aceste vouchere nu contribuie cu nimic la pensii”, a mai spus Marius Nistor.

UPDATE ORA 11:55 Mesaje de pe pancartele profesorilor: „Nu vrem pensii speciale, vrem salarii normale!”, „Mereu sacrificați, niciodată respectați”, „Facturile nu se plătesc cu vocație”.

UPDATE 11:47 – Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat ceea ce greviștii cunoșteau de aseară, iar sindicatele au refuzat. Este vorba de prime și bonusuri. Cărbunaru spune că banii se pot suplimenta și din fonduri europene și a dat exemplul sumelor alocate de UE României pentru refugiații din Ucraina. 

Toate salariile din educație vor fi duse la maximul posibil din grila salarizării din Legea  Educa. Pe 15 iulie Guvernul va definitiva Legile Educației ca recunoaștere a meritul și material al profesorilor.

Guvernul va mări salariile profesorilor, va mări nivelul de recunoaștere a meseriei de dascăl, dar până atunci, o serie de măsuri punctuale vor avea loc în iunie și în octombrie. Aceasta este baza de discuție de la care am pornit seara trecută. Așteptăm un răspuns, iar Guvernul este dispus la dialog.

Guvernul României nu e în grevă, noi am tot avut întâlniri cu sindicaliștii. Poate ar fi bine ca acest dialog să continue cu elevii în clase, la ore. 

După OUG de mâine, toți angajații din Educație vor ajunge la un maxim posibil. Sunt 2.500 de lei pentru personal didactic și 1.000 de lei pentru cel nedidactic. Iar după 15 iulie vom discuta 

UPDATE 11:15 – Părerea noastră este că această grevă trebuie să înceteze, pentru că e în defavoarea elevilor”, a declarat deputatul PSD Marian Mina.

UPDATE 11:05: Guvernul a anunțat un briefing susținut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, la ora 11.30. ”Tema este legată de situaţia din educaţie, respectiv oferta Guvernului pentru sindicate”, au transmis oficialii guvernamentali. 

UPDATE 10:50: Angajații din învățământ au început să se adune în Piața Victoriei. La această oră sunt câteva sute de persoane.

2 COMENTARII

  1. Ce jurnalist (jurnalista) l-a intrebat pe dl.Hadar de ce a iesit la greva daca castiga 45000 de lei/luna?de douazeci de ori mai mult decat un profesor debutant?de ce a iesit universitarul in strada,ei stiidu-se cu salarii de nababi,fata de altii?vedeti ce salarii au prima mie de profesori universitari si cati dintre eiprofeseaza zilnic!?!aici edezechilibrul!de undebani daca ala ia o stiva de bani?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Ioana Timofte, nepoata fostului șef SRI, lider de grup infracțional. A...

Mai mulţi angajaţi ISCIR ar fi făcut peste 400 de achiziţii fictive în numele companiei, însușindu-şi banii. ”La data de 24 mai a.c., poliţiştii Direcţiei...