Profesorul Bogdan Glavan critică dur noile măsuri fiscale: E-TVA, o măsură inutilă și contraproductivă

Publicat: 24 iun. 2024, 09:40, de Vlad Stefan Orjan, în ECONOMIE , ? cititori
Exclusiv
Profesorul Bogdan Glavan critică dur noile măsuri fiscale: E-TVA, o măsură inutilă și contraproductivă

Într-o declarație incendiară, profesorul de economie Bogdan Glăvan a luat cu asalt recentele modificări fiscale impuse de guvern, denumindu-le „bullshit total” și acuzând administrația fiscală de abuzuri și ineficiență în combaterea evaziunii fiscale.

Într-un interviu acordat în contextul vacanței estivale, profesorul Glăvan a subliniat că noile reglementări, inclusiv implementarea e-TVA, sunt „practic peste noapte” și sunt prezentate ca măsuri de combatere a evaziunii fiscale, deși, în opinia sa, acestea nu fac decât să agraveze povara fiscală pentru antreprenori și contabili.

„Nu poți combate evaziunea stresând încă și mai mult antreprenorii și contabilii, e nonsens, e bezna minții”, a declarat Glăvan. Acesta a adăugat că, în urma unei călătorii recente prin țară, a constatat că fenomenul evaziunii fiscale este în continuare răspândit și că cetățenii preferă să opereze în economia subterană, indiferent de măsurile impuse de guvern.

Într-o notă de critică aspră la adresa guvernului, Glăvan a sugerat că familia Addams de la Finanțe ar trebui să-și prezinte demisia, dând tonul unei reacții publice tot mai vehemente împotriva politicii fiscale actuale.

Reacțiile publicului nu au întârziat să apară, un internaut caracterizând noile măsuri ca „terorism economic”, comparând administrația fiscală cu fosta Securitate. Criticii acuză ANAF-ul de o „ură viscerală” față de contribuabili și susțin că prioritățile agenției sunt distorsionate, în detrimentul unei colectări fiscale eficiente.

„Nu poti ‘colecta’ când prioritatea ta maximă este reducerea bazei de impozitare”, a comentat un internaut indignat, subliniind incoerențele din sistemul fiscal actual.

În contextul unei creșteri a nemulțumirilor și a apelurilor la schimbare, profesorul Glăvan a subliniat că singura soluție pentru a remedia situația este implicarea civică activă prin vot: „Adică strategia corectă este să ridicăm vocea (Voice).”

Cu toate acestea, în ciuda criticilor dure și a apelurilor la reforme, un sentiment de neputință persistă în rândul opiniei publice, unde mulți cetățeni se simt încremeniți între a face față greutăților sistemului actual sau a ocoli acesta în detrimentul colectivității.

Situația rămâne tensionată, iar viitorul fiscal al României se află într-o incertitudine continuă, pe fondul unei guvernări contestate și a unor politici fiscale percepute ca fiind dăunătoare și ineficiente.