Program pentru tinerii care ies din sistemul de protecție a copilului, lansat de Ziua Tineretului
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/tanar-din-sistemul-de-protectie.jpg)
De Ziua Națională a Tineretului, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a lansat campania „De la abandon la succes”. Scopul acesteia este să aducă în lumină poveștile de viață ale tinerilor care au părăsit în trecut sistemul de protecție și au devenit exemple de succes în comunitățile lor. Proiectul este derulat în colaborare cu DGASPC din întreaga țară.
Campania pune accent pe educație și motivație
Primul exemplu prezentat în campanie este cel al Nicoletei Zina, o tânără din județul Bacău, care a trăit în sistemul de protecție a copilului de la un an și două luni până la 23 de ani. Deși a avut un început dificil, ea povestește cu recunoștință despre educatori și asistenți maternali care au susținut-o și despre cum a descoperit pasiunea pentru kinetoterapie.
„Încă de mică am fost visătoare, visul meu a fost să ajut copiii, să îi ascult, să le fiu alături. Azi, lucrez cu adulți și bătrâni, dar cel mai mult îmi doresc să lucrez cu copii. Energia lor mă inspiră și mă motivează.” mărturisește Nicoleta.
Mesajul ei pentru copiii care sunt încă în sistem este să își continue educația, astfel încât atunci când părăsesc sistemul să fie încrezători în propriile forțe.
„Faceți o școală! Oricare ar fi ea. Plecați din sistem cu capul sus și cu un vis în buzunar, dar și cu o unealtă în mână.”
Sprijin pentru tinerii care ies din sistemul de protecție
Campania lansată pe 2 mai este doar începutul unei serii de inițiative care vor pune accent pe formarea profesională, educație și reintegrare socială a tinerilor care ies din sistem. ANPDCA a transmis că va continua colaborarea cu DGASPC pentru a ajuta acești tineri în mod concret. Cele două instituții vor oferi programe de consiliere psihologică și orientare vocațională, dar și sprijin logistic și financiar pentru continuarea studiilor.
Proiectul aduce în prim-plan o realitate adesea ignorată de societate. Anual, mii de tineri părăsesc sistemul de protecție fără a avea idee cum va arăta viitorul. Astfel de campanii reprezintă un pas important în recunoașterea nevoilor acestora și în oferirea unui cadru de dezvoltare autentic.