Programul de digitalizare al bibliotecilor din mediul rural este un eșec

Publicat: 31 iul. 2023, 21:10, de Cristian Căliman, în ESENȚIAL , ? cititori
Programul de digitalizare al bibliotecilor din mediul rural este un eșec

Doar 22 din 37 de milioane de euro sunt puși la dispoziție prin apelul PNRR cu scopul renovării și digitalizării bibliotecilor din mediul rural. Multe se află într-o stare deplorabilă și au rămas necheltuite.

Apelul de modernizare a fost lansat în decembrie 2022. În prezent, doar 14 județe și-au depus proiectele. Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a fost organizatorul procedurii pentru alocarea de fonduri. Se așteptau să fie depuse 41 de proiecte. Ministerul va organiza un nou apel de proiecte în care se va extinde categoria solicitanților eligibili, conform g4media.ro.

MCID-ul a lansat apelul de proiecte intitulat ”Finanțarea bibliotecilor pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale”. Bugetul total alocat era de 37 de milioane de euro alocați prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Tipurile de activități care întâlnesc cerințele pentru a fi finanțate erau:

  • Transormarea bibliotecilor în hub-uri pentru dezvoltarea competențelor digitale prin renovare și echipare cu calculatoare și alte echipamente tehnice.
  • Modernizarea sau instalarea de echipamente informatice în 1.030 de biblioteci
  • Crearea de cursuri de formare pentru a dezvolta competențele digitale a 100.000 de cetățeni ce provin din comunități defavorizate.

Instituțiile eligibile pentru acest program erau:

  • Unitățile Administrativ-Teritoriale (UAT județ)
  • Consiliile Județene
  • bibliotecile județene, municipale, orășenești sau rurale (din județ)
  • autoritățile publice locale pentru bibliotecile de pe raza unității administrativ-teritoriale
  • Municipiul București și Biblioteca Metropolitană București.

Printre alte obiective se enumeră alfabetizarea digitală, comunicarea, educația în mass-media, crearea de conținut digital, securitate digitală și educația antreprenorială digitală. Valorile decontate pentru fiecare proiect în parte se situau între 585.000 și 2,5 milioane de euro.

Un apel lansat cu un răspuns slab

”În total vor fi finanțate 41 de proiecte.”, afirma Ministerul când au lansat apelul. Odată cu semnarea contractului, se aștepta ca implementarea unui proiect să ia sfârșit până în data de 30 iunie 2026.

Prima problemă în legătură cu acest apel a fost în martie 2023. La momentul acela a fost termenul limită de înscriere, nu a fost depus niciun proiect. Astfel, termenul a primit o prelungire până pe 21 aprilie 2023. Doar atunci s-au depus doar 14 proiecte, din care 8 s-au înregistrat în ultima zi în intervalul orar 15.27 – 21.47.

Printre candidați se află Consiliile Județene Vaslui, Prahova, Brașov, Dâmbovița, Vâlcea, Neamț, Sălaj, Bihor, Suceava, Ialomița, Dolj, Maramureș, Buzău, Harghita.

Suma totală cerută de acestea a fost în jur de 15 milioane de euro. Până acum, au fost evaluate 7 din cele 14 proiecte înregistrate de către ministerul Cercetării.

Se închid mai multe biblioteci decât să se deschidă

În 2021, o anchetă Recorder a dezvuit faptul că ”în ultimii zece ani, s-au închis peste 700 de biblioteci comunale. Altele au fost lăsate în paragină și angajații obligați să îndeplinească alte sarcini din primărie. Asta în timp ce alte țări au transformat bibliotecile rurale în adevărate „hub”-uri unde tinerii de la sate au acces la cărți, la presă, la internet, dar și la programe de dezvoltare extra-școlare.”

România se clasează pe primele locuri din Europa în materie de analfabetism funcțional. 44% dintre tinerii în vârstă de 15 ani nu pot înțelege textele citite.