Programul Noua Casă 2023 este relansat de Guvern. Bugetul alocat pentru acest an

Publicat: 26 ian. 2023, 11:01, de Cezar Amariei, în ESENȚIAL , ? cititori
Programul Noua Casă 2023 este relansat de Guvern. Bugetul alocat pentru acest an
Sursa foto: Pixabay.com

Unul dintre cele mai importante programe imobiliare – Noua Casă, va fi derulat și în 2023, cu un buget la fel de mare ca în anul precedent. Proiectul Noua Casă ar putea fi discutat și aprobat în ședința de Guvern de astăzi, fiind inclus pe ordinea de zi.

Conform documentului publicat de Secretariatul General al Guvernului, plafonul garanţiilor care pot fi emise anul acesta este de 1,5 miliarde de lei

Programul ar putea deveni operațional odată cu aprobarea normelor de implementare, republicate în Monitorul Oficial al României.

Noua Casă în anii precedenți

În 2022 și 2021 programul a beneficiat de același buget de garantare, de 1,5 miliarde de lei.

Anul trecut valoarea maximă a creditului ce putea fi accesat era de 66.500 Euro – pentru locuințe al căror preț era de maxim 70.000 Euro, avansul solicitat fiind de 5% și 119.000 Euro – pentru locuințe al căror preț era de maxim 140.000 Euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

Conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor, de la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii decembrie 2021, au fost acordate 321.073 garanţii și promisiuni de garantare în valoare totală de 29,90 miliarde lei.

În 2021 au fost acordate 11.858 garanţii în valoare totală de 1,52 mld. lei și 3.779 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,55 miliarde lei. Dintre aceștia, din plafonul anului 2021, au fost acordate 9.275 contracte de garantare în valoare totală de 1,18 mld. lei și 3.566 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,52 miliarde lei.

Ce este Noua Casă

Programul „Noua Casă” are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat.

Beneficiarii pot cumpăra următoarele tipuri de locuințe:

a) locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenția Națională pentru Locuințe, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

b) locuinţe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

c) alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție în vederea consolidării și/ sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Garanțiile acordate în cadrul Programului sunt garanții în numele și în cont stat, iar procentul de garantare se aplică în funcție de categoria de locuință.

Citește și Programul Noua Casă 2023 a fost aprobat – câți bani fost alocați pentru ediția din acest an