Programul Tomata, lansat în 2017, un eșec care a consumat 200 milioane de euro

Lansat în 2017 de Liviu Dragnea și Petre Daea, ministrul Agriculturii din acea perioadă, programul Tomata, care a cheltuit 200 de milioane de euro a avut impact zero pe piață. Importurile de roșii, pentru că importurile de roșii au crescut în toată această perioadă, iar programul a fost fraudat „în foarte multe locuri”, susține Adrian Oroș, actualul ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În 2017, liderul de atunci al PSD, Liviu Dragnea, și Petre Daea promovau programul mâncând roșii în solarul unui legumicultor din localitatea olteană Cilieni. Într-o vizită în județul Arad, ministrul Adrian Oroș a fost întrebat despre sprijinirea producătorilor de tomate în spații protejate. Acesta a arătat programul anterior, denumit „Tomata”, nu a avut impactul dorit, astfel că din acest an există un program care se adresează și altor legume crescute în spații protejate.

„Programul Tomata s-a desfășurat pe o perioadă de patru ani, s-au cheltuit aproape 200 de milioane de euro, iar impactul a fost zero, în sensul că în fiecare an, statistic, importul de tomate a crescut. De aceea, la cererea legumicultorilor, începând de anul acesta programul se numește legume în spații protejate și nu tomate în spații protejate, pentru că legumicultorii ne-au spus că și alte tipuri de legume ar trebui să beneficieze de acest program de minimis. Iar anul acesta s-au alocat 150 de milioane de lei pentru programul Legume în spații protejate”, a declarat Adrian Oros.

Ministrul a acuzat că, „în foarte multe locuri, programul Tomata a fost fraudat masiv”.

„Doar la un singur control, într-un singur județ am găsit anul trecut 417 dosare fictive”, a precizat Oros. Cum poți intra în program El a arătat că actualul program pentru legume va fi evaluat la sfârșitul anului, pentru a se vedea ce impact a avut”, a conchis Adrian Oros.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...