Progres? Simbol al Republicii Franceze, supus „algoritmului”

Marianne, femeia care simbolizează Republica Franceză în celebrul tablou „Libertatea conducând poporul” pictat de Eugene Delacroix, va suporta o procedură de „lifting”, conform dorinţei unui grup de artişti parizieni, care consideră că celebra personificare artistică ar trebui să fie mai reprezentativă pentru Franţa modernă.

Colectivul de artişti Obvious Art încearcă, cu ajutorul algoritmilor şi miilor de fotografii de femei primite, să creeze o nouă Marianne, femeia care întruchipează faimoasele valori de „Libertate, Egalitate, Fraternitate” ale Revoluţiei franceze, relatează agenția spaniolă EFE. „Actuala Marianne nu ne deranjează absolut deloc, doar că dorim să avem ceva mai reprezentativ şi mai participativ pentru ţară”, a declarat Pierre Fautnel, unul dintre artiştii care promovează această iniţiativă sub numele „Nous sommes Marianne” („Noi suntem Marianne”).

Energică, în fruntea muncitorilor

Ideea este de a prezenta până sfârşitul lunii aprilie sau începutul lui mai o imagine reînnoită a femeii care simbolizează Franţa şi a cărei reprezentare, cu bustul dezgolit şi cu boneta frigiană pe cap (la modă în timpul Revoluţiei Franceze), este prezentă în clădirile oficiale franceze. Faimoasa pictură a lui Delacroix – „Libertatea conducând poporul” – o arată pe Marianne energică, în fruntea muncitorilor, în pofida cadavrelor îngrămădite la picioarele ei, pregătită pentru a continua lupta.

Preşedintele Republicii are puterea de a schimba imaginea lui Marianne, decizia îi revine lui. Dar sperăm să fie şi a noastră”, a explicat Fautnel. Lansarea unei imagini reînnoite a lui Marianne va coincide cu alegerile prezidenţiale franceze din aprilie. „Cum va fi Marianne a secolului al XXI-lea într-o ţară cu o populaţie mult mai amestecată decât cea de la sfârşitul secolului al XVIII-lea? Nu ştiu, (…) noi primim fotografiile şi cu ajutorul algoritmului vom crea o nouă imagine”, a adăugat artistul francez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...