Progres: Un stup robotizat ajută albinele să îşi găsească refugiul din calea pericolelor

Un startup israelian a dezvoltat un stup de ultimă generaţie, dotat cu un braţ robotic, pentru minimizarea riscului de colaps al coloniilor de albine, relatează Reuters luni.

Bâzâitul albinelor acoperă zumzetul braţului robotic ce funcţionează cu o eficienţă de neegalat pentru un apicultor uman. Unul după altul, mecanismul scanează teancuri de faguri care împreună ar putea adăposti până la două milioane de albine, pe care îi inspectează de eventuale boli, monitorizează nivelul de pesticide şi raportează în timp real orice fel de pericole care ameninţă colonia.

La nivel mondial, s-a remarcat o scădere drastică a numărului de albine, în mare parte din cauza agriculturii intensive, a utilizării pesticidelor, a dăunătorilor şi a schimbărilor climatice.

Diferite tehnologii pentru a încetini colapsul în masă al coloniilor

Companiile au încercat diferite tehnologii pentru a încetini colapsul în masă al coloniilor, cum ar fi plasarea senzorilor pe stupi tradiţionali din lemn sau diverse metode pentru a face faţă scăderii numărului de albine, precum polenizarea artificială.

Având dimensiunea aproximativă a unei remorci de marfă, stupul Beewise găzduieşte 24 de colonii. În interior, acesta este echipat cu un braţ robotic ce se poate strecura printre faguri, viziune computerizată şi camere. Deschiderile codate pe culori din laterale permit albinelor să vină şi să plece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...