Proiect de lege pentru reducerea TVA la carburanți. Cum pot scădea prețurile la nivelul anului trecut

Publicat: 21 feb. 2022, 14:55, de Puterea.ro, în ECONOMIE , ? cititori
Proiect de lege pentru reducerea TVA la carburanți. Cum pot scădea prețurile la nivelul anului trecut

Scăderea TVA-ului de la 19% la 5% este măsura prin care reprezentanții USR doresc să corecteze actualele prețuri la combustibili. În opinia inițiatorilor, dacă actuala majoritate ar adopta acest proiect de lege, atunci prețurile la carburanți ar scădea la nivelul celor de anul trecut.

Conform expunerii de motive, peste jumătate din prețul unui litru de benzină sunt taxe luate de stat, sub formă de TVA și accize. Luna aceasta, preţul litrului de benzină a depășit 7 lei, iar cel de motorină standard este pe la același nivel.

„În contextul crizei energetice și a inflației galopante, anunțate de Banca Națională a României, care va depăși 10%, se impun măsuri de reducere a taxării pentru a ușora povara impusă de stat asupra consumatorilor”, susțin reprezentanții USR.

Proiectul de lege prevede reducerea TVA pentru comercializarea carburanților de la 19% la 5%.

„Depunem azi un proiect de lege pentru reducerea TVA la carburanți de la 19% la 5%, minimul permis de Uniunea Europeană. E o măsură simplă și clară care ar coborî imediat prețurile carburanților. Odată cu prețurile la carburanți, scad și prețurile la toate bunurile transportate. Efectul în economie fiind major. Criza prețurilor este mai gravă la noi decât în Europa tocmai din cauza lipsei de reacție a guvernului. Peste tot în Europa, guvernele au combătut criza, la noi încă ‘se discută în coaliție’. Sperăm ca și celelalte partide să înțeleagă urgență prin care trece populația și să voteze repede acest proiect”, declară Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei.