Proiect de modificare a Codului Fiscal. Plata CASS pe o singură sursă de venit

Publicat: 21 nov. 2023, 09:30, de Florentin Lucaniuc, în SOCIAL , ? cititori
Proiect de modificare a Codului Fiscal. Plata CASS pe o singură sursă de venit

Fostul premier Florin Cîțu a depus în Parlament un proiect de lege care schimbă prevederile Codului Fiscal, iar plata CASS se va face pe o singură sursă de venit.

„Contribuabilii (…) datorează, după caz, contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru o singură sursă de venit, cu valoarea cea mai mare”, se arată în proiect.

Conform propunerii legislative, se va datora CASS pentru veniturile din pensii „pentru partea depășește suma lunară de 4.000 lei”.

„Persoanele care înregistrează venituri din mai multe surse datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate doar pentru o singură categorie de venit (…) pentru care contribuția de asigurări sociale de sănătate are valoarea lunară cea mai mare”, mai prevede proiectul de lege depus de Cîțu.

Fostul premier spune că propunerea sa elimină un „abuz” pe care îl face statul român.

„Românii sunt obligați să plătească pentru sănătate din toate sursele de venit. O mizerie socialistă care confirmă FALIMENTUL statului român luat prizonier de socialiști. Contribuabilul nu obține, în schimbul acestor contribuții, din partea sistemului public de sănătate o contraprestație sub forma unor servicii de sănătate superioare, un pachet de servicii medicale superior altor contribuabili, asigurați sau co-asigurați, în temeiul legii”, a explicat Cîțu pe pagina sa de Facebook.

Cine plătește CASS

Cota CASS este de 10% din veniturile realizate din salarii.

Contribuabilii sunt obligați să plătească CASS pentru veniturile din România și din afara României, realizate din următoarele categorii:

  • venituri din activități independente, inclusiv profesii liberale;
  • venituri din contracte de activitate sportivă;
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
  • venituri din asocierea cu o persoană juridică;
  • venituri din cedarea folosinței bunurilor;
  • venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură;
  • venituri din investiții.