Proiect de modificare a Codului Fiscal. Plata CASS pe o singură sursă de venit

Fostul premier Florin Cîțu a depus în Parlament un proiect de lege care schimbă prevederile Codului Fiscal, iar plata CASS se va face pe o singură sursă de venit.

„Contribuabilii (…) datorează, după caz, contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru o singură sursă de venit, cu valoarea cea mai mare”, se arată în proiect.

Conform propunerii legislative, se va datora CASS pentru veniturile din pensii „pentru partea depășește suma lunară de 4.000 lei”.

„Persoanele care înregistrează venituri din mai multe surse datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate doar pentru o singură categorie de venit (…) pentru care contribuția de asigurări sociale de sănătate are valoarea lunară cea mai mare”, mai prevede proiectul de lege depus de Cîțu.

Fostul premier spune că propunerea sa elimină un „abuz” pe care îl face statul român.

„Românii sunt obligați să plătească pentru sănătate din toate sursele de venit. O mizerie socialistă care confirmă FALIMENTUL statului român luat prizonier de socialiști. Contribuabilul nu obține, în schimbul acestor contribuții, din partea sistemului public de sănătate o contraprestație sub forma unor servicii de sănătate superioare, un pachet de servicii medicale superior altor contribuabili, asigurați sau co-asigurați, în temeiul legii”, a explicat Cîțu pe pagina sa de Facebook.

Cine plătește CASS

Cota CASS este de 10% din veniturile realizate din salarii.

Contribuabilii sunt obligați să plătească CASS pentru veniturile din România și din afara României, realizate din următoarele categorii:

  • venituri din activități independente, inclusiv profesii liberale;
  • venituri din contracte de activitate sportivă;
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
  • venituri din asocierea cu o persoană juridică;
  • venituri din cedarea folosinței bunurilor;
  • venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură;
  • venituri din investiții.

2 COMENTARII

  1. Statul i – a jefuit pe romani orin aceste asigurari de sanatate. Fiecare ar fi trebuit sa aibe un cont cu toti bani depusi din salarii si pensie. Iar 25% din suma alocata pentru cei saraci. Dar asa banii merg la comun si statul a facut ce a vrut cu ei. Iar cand mergem la medici ne trimite la cabinetele lor private sau le dam spaga la stat. Personal am platit sume mari in 25 de anii dar nu am beneficiat de o operatie, analize grele sau f.rar o reteta cu 2 medicamente compensate. Sistemul medical din Ro o mare minciuna si mizerie. Cateva exceptii nu dau regula.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole