Proiect: Nota de la BAC poate fi mărită, cel puțin la o materie

Publicat: 24 apr. 2024, 08:26, de Magda Marincovici, în Educație , ? cititori
Proiect: Nota de la BAC poate fi mărită, cel puțin la o materie
examen bacalaureat proiect lege Senat

Potrivit unui proiect aflat în dezbaterea Senatului, absolvenții de liceu s-ar putea înscrie la următoarele sesiuni ale Bacalaureatului pentru a obține o notă mai mare cel puțin la una dintre materii.

Proiectul de modificare a Legii învățământului preuniversitarprevede ca pe Diploma de Bacalaureat să se regăsească nota obținută la reexaminare.

Ce prevede proiectul

Astfel, conform acestui proiect, absolvenții studiilor liceale care au promovat examenul național de bacalaureat și doresc să-și mărească nota obținută la cel puțin una dintre probe se pot prezenta, la cerere, la a doua examinare în cadrul unei sesiuni de bacalaureat viitoare

Expunerea de motive

Inițiatorii acestui proiect afla pe masa Senatului subliniază în expunerea de motive importanța acestui examen național inclusive la admiterea la studii universitare.

”…în România examenul național de bacalaureat reprezintă o verificare a cunoștințelor dobândite de absolvenții învățământului liceal pe parcursul studiilor. Cu toate acestea, de multe ori el servește și la admiterea în cadrul studiilor universitare, în unele cazuri chiar într-o proporție de 100%, acolo unde admiterea se face exclusiv pe bază de dosar și nu există examen de admitere.

În același timp, bacalaureatul poate fi susținut o singură data de absolvenții studiilor liceale, odată ce aceștia l-au promovat. Astfel, pacursul lor professional este determinat, de multe ori, de cele trei zile de probe din timpul examenului, fiindu-le a priori blocat accesul în anumite instituții de învățământ superior”.

Nota obținută în urma reexaminării nu poate determina scăderea notei obținute inițial.