Proiect PNL ce prevede amenzi de până la 20.000 de lei pentru utilizarea drapelului național cu simboluri neaprobate

Noul proiect PNL aduce sancțiuni celor care utilizează drapelul național cu inscripții și simboluri neaprobate de lege și regulamente militare. Amenzile se vor încadra între 10.000 și 20.000 de lei.

Propunerea legislativă, depusă la Parlament, aduce modificări și completări asupra Legii 75/1994 referitoare la arborarea dreptului național.

Cetăţenii sunt datori să manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României şi să nu comită nici un act prin care s-ar aduce ofensă acestora. Încălcarea interdicţiei prevăzute de art. l alin. (3) din prezenta lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei de către agenţii constatatori din cadrul Poliţiei Române şi ai Jandarmeriei, cu respectarea dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr.2/2001”, menționează proiectul.

În articolul1 alineatul 3 din lege, se menționează că pe drapelul României nu se pot adăuga alte inscripții și simboluri în afara celor aprobate prin lege sau de regulamentele militare.

Pentru ca dispoziţia legală să fie respectată şi având ca scop prevenţia încălcării legii, considerăm necesar al doilea pas normativ, acela de a reglementa sancţiunea pentru nerespectarea acestei interdicţii. (…) Pângărirea drapelului, ca simbol naţional, prin ataşarea de însemne peste culorile naţionale constituie o abatere gravă de la ordinea publică şi trebuie sancţionată proporţional, cu amendă în cuantum ridicat pentru a descuraja astfel de fapte antinaţionale. Propunem sancţiuni contravenţionale în cuantumul de 10.000 lei până la 20.000 lei”, au explicat parlamentarii PNL.

Urmează ca proiectul să intre în dezbaterea Senatului, iar Camera Deputaților este for legislativ decizional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole