Proiect surpriză: Autostradă Viena-Budapesta-Cluj-Chișinău-Odesa. EXCLUSIV

Întâlnirea recentă dintre ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu și omologul său din Republica Moldova, Andrei Spînu, a pus pe tapet un proiect uriaș de infrastructură pus la punct la Viena.

Grindeanu: „Ne-am dori ca Autostrada Unirii (A8) să fie continuată până la Chişinău şi Odesa”

„România şi Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii!… În domeniul rutier, ne-am dori ca Autostrada Unirii (A8) să fie continuată până la Chişinău (Republica Moldova) şi Odesa (Ucraina)”, a declarat Sorin Grindeanu.

Totodată, acesta a precizat că a fost abordat şi subiectul modernizării şi construcţiei mai multor poduri rutiere transfrontaliere peste Prut: Podul de la Sculeni (Sculeni); Podul Oancea (Cahul); Podul Albiţa (Leuşeni)- pod nou; Podul Răducăneni (Bărboieni)- pod nou; Podul Bumbăta (Leova)- pod nou; Podul Fălciu (Leca /Cantemir)- pod nou. 

Însă, în spatele acestei declarații a ministrului Sorin Grindeanu se află deja în lucru un proiect gigant de infrastructură rutieră pus la punct de autoritățile, atenție, din Austria, Ungaria, Moldova și Ucraina.

Este vorba de construirea unei autostrăzi Viena-Budapesta-Oradea-Cluj-Chișinău-Odesa. Potrivit informațiilor noastre, deja, autoritățile austrice, maghiare, moldovene și ucrainiene au stabilit traseul viitoarei autostrăzi și la cam cât se estimează investiția.

Poate că nu este deloc întâmplător faptul că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost anul acesta într-o vizită surpriză la Oradea, iar după aceea, Sorin Grindeanu s-a întâlnit cu omologul său din Republica Moldova.

10 COMENTARII

 1. Toate inițiativele care vin de la Viena au un puternic substrat rusesc. Acest coridor de transport face parte dintr-un proiect mai amplu și nu se va limita doar la autostradă. Va fi și cale ferată de mare viteză și va fi conectat la inelul de transport al Mării Negre. În acest proiect gigantic vor fi implicate: China și India. Să nu uităm nici Uniunea Balcanică și Est Europeană(Micul Schengen!
  Totul înseamnă crearea unui nou pol de putere care să limiteze setea de dominație americană și rusească.

 2. ,,Micul Schengen” sau Uniunea Balcanică și Est-Europenă, o nouă asociere de state suverane care va schimba harta Europei dar și a lumii.
  Ideea a plecat din Bulgaria și Turcia după respingerea aderării Bulgăriei și României la Spațiul Schengen din decembrie 2022. Această idee a început să prindă contur după ce Austria a cerut Bulgariei să se separe de Turcia prin garduri de sârmă ghimpată, eventual puse sub tensiune electrică. E o aberație. Garduri și ziduri au mai fost experimentate dea-lungul istoriei și n-au folosit la nimic. Migrațiile de popolații n-au putut fi oprite nici cu ziduri și nici cu garduri.
  De ce oare? Răspunsul e simplu: mirajul bună-stării i-a atras dintotdeauna pe cei saraci și flămânzi și e mai puternic decât oricare gard și decât orice zid.
  Uniunea Balcanică și Est-Europenă urmează a fi constituită din 13 state suverane, cu frontiere simbolice între ele, cu liberă circulație a persoanelor, bunurilor și serviciilor, cu birocrație minimă, cu frontiere externe ultra securizate, cu zone economice libere (hub-uri) pentru mărfurile care sosesc din China și din întregul Orient dar și acelora care pleacă spre toate destinațiile lumii.
  La început Uniunea Balcanică și Est-Europenă va fi constituită din 3 state: Bulgaria, România și Turcia.
  În etapa a doua Uniunea Balcanică și Est-Europenă va încheia acorduri de cooperare economică și comercială cu marile economii ale Orientului.
  În etapa a treia urmează extinderea balcanică când în Uniunea Balcanică și Est-Europenă vor intra: Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina.
  Etapa a patra înseamnă extinderea Uniunii Balcanică și Est-Europenă spre est prin aderarea Republicii Moldova și Ucrainei.
  În ultima etapă (a cincea) în Uniunea Balcanică și Est-Europenă voi intra statele ,,Grupului de la Visegrad”: Ungaria, Solvacia, Cehia și Polonia.
  Nu este exclus că la Uniunea Balcanică și Est-Europenă să adere și Țările Baltice: Estonia, Letonia și Lituania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

ITI Delta Dunării – cea mai mare deturnare de fonduri europene....

Subiectul “ITI Delta Dunării” (investiții teritoriale integrate) este un subiect ce va stârni și mai mult interesul public, pe măsura ce ne apropiem de...

Culisele jocurilor politice pentru rotativă și 2024 EXCLUSIV

Alianța PSD-PNL va merge șnur și după rotativa din această primăvară-vară, chiar dacă există multe nemulțumiri la nivelul organizațiilor județene din ambele partide. Firea-premier, Ciolacu-primarul...