Proiectul legii 5G intră mâine în plenul Camerei Deputaților pentru aprobare

Publicat: 18 mai 2021, 20:35, de Aurel Drăgan, în News , ? cititori
Proiectul legii 5G intră mâine în plenul Camerei Deputaților pentru aprobare
parlament

Proiectul de lege privind implementarea și dezvoltarea tehnologiei 5G va intra mâine în plenul Camerei Deputaților pentru vot. Proiectul a fost adoptat săptămâna trecută de comisiile raportoare din Camera Deputaților cu majoritate de voturi.

Comisia IT, comisia de apărare și comisia juridică au aprobat proiectul în forma în care a intrat în dezbatere, fără amendamente. Aceasta în ciuda faptului că operatorii de telecomunicații au cerut prelungirea dezbaterilor pentru a avea timp de analiză asupra proiectului.

De altfel, inclusiv Ministerul Economiei a cerut amânarea adoptării legii și notificarea Comisiei Europene, așa cum cere reglementările UE atunci când este vorba de legi care pot avea efecte asupra pieței economice comune.

Deputații din Comisia IT, ca și reprezentanții Guvernului, au declarat că nu este cazul notificării CE dat fiind faptul că proiectul nu include reglementări tehnice. Și s-a decis ca proiectul să meargă înainte.

Astfel, proiectul care stabilește regulile de implementare a tehnologiei 5G, inclusiv modalitatea de autorizare a producătorilor și furnizorilor de echipamente și programe software, va fi votat de deputați. De asemenea, proiectul transpune în legislație și Memorandumul 5G semnat cu Statele Unite ale Americii.

După ce va trece de Camera Deputaților, proiectul de lege va merge la Senat, care este și camera decizională pentru această lege. La final va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.