Propaganda rusă lovește din nou, în prima zi a campaniei electorale din Republica Moldova
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/propaganda-rusa.jpg)
În prima zi a campaniei pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova, propaganda rusă a fost activată la cel mai înalt nivel. Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a lansat o serie de acuzații grave la adresa NATO și a autorităților de la Chișinău. Aceștia acuză că NATO vrea să transforme Republica Moldova în prima linie de atac împotriva Rusiei.
Serviciul rus acuză NATO că pregătește Moldova pentru război
Potrivit SVR, Alianța Nord-Atlantică „se pregătește activ să implice Republica Moldova într-un probabil conflict armat cu Rusia”. Instituția susține că NATO ar fi decis „să accelereze transformarea acestei țări într-un cap de pod avansat pe flancul estic”, în contextul avansului trupelor ruse în Ucraina.
În același ton, oficialii ruși vorbesc despre o așa-zisă „inundare” a armatei moldovenești cu instructori străini și despre „centre de instruire militară desfășurate pe teritoriul Moldovei”.
Potrivit Digi24, propaganda rusă nu se oprește aici. SVR mai susține că NATO ar urmări „să facă din teritoriul Moldovei o bază de transfer pentru trupele alianței” și că moldovenii ar urma să devină „carne de tun” într-un ipotetic război.
Serviciul rus este condus de Serghei Narîșkin, un apropiat al lui Vladimir Putin și unul dintre principalii promotori ai retoricii anti-occidentale.
Propaganda rusă vizează alegerile și partidul Maiei Sandu
Narațiunea Kremlinului include și acuzații privind alegerile parlamentare care vor avea loc în luna septembrie. SVR afirmă că NATO ar sprijini partidul Acțiune și Solidaritate, condus de președinta Maia Sandu, și că, în cazul unei victorii, aceasta ar renunța la statutul de neutralitate al Republicii Moldova.
Astfel de mesaje au fost frecvent utilizate de Rusia în ultimii ani pentru a alimenta temerile populației și a crește șansele partidelor pro-ruse în alegeri. Analiștii avertizează că aceste strategii de dezinformare devin tot mai agresive în preajma campaniilor electorale, când publicul este mai vulnerabil la manipulare.
Să nu uităm că Rusia are trupe staționate ilegal în regiunea Transnistria, încă din războiul din 1992. Asta în ciuda solicitărilor repetate din partea autorităților de la Chișinău și a comunității internaționale de a le retrage. De asemenea, Rusia are obiceiul de a-și acuza oponenții exact de ceea ce se face vinovată ea însăși.