Propunere legislativă: documente de identitate gratuite pentru românii săraci din străinătate

Românii din străinătate care nu au bani și acte și sunt în căutarea unui loc de muncă ar putea beneficia de o scutire de la plata taxei pentru blancheta de pașaport în valoare de 59 de euro. Inițiativa aparține celor trei parlamentari ai USR de Diaspora: senatorul Radu Mihail și deputații Simina Tulbure și Iulian Lőrincz.

Conform acestora, există multe cazuri în care oamenii merg să muncească, fie ca muncitori sezonieri, fie cu contract de 1-2 ani, timp în care le expiră actele de identitate.

Fie nu pot, că nu au cum să plece de la muncă, fie nu au resursele necesare, oamenii aceștia se trezesc în situația că au acte expirate și trebuie să facă ceva să aibă documente legale. Cum în Diaspora nu se eliberează cărți de identitate, singura soluție pe care o au la îndemână este să își facă pașapoarte la consulate, însă taxa de pașaport, așa numita taxă pe blancheta de pașaport, este o sumă pe care uneori aceste persoane pur și simplu nu o au”, se arată într-un comunicat de presă al USR.

„Ideal ar fi să poți obține cartea electronică de identitate online și să poți solicita să ajungă la tine prin serviciul de curierat. Acest lucru e posibil în cazul pașaportului, care poate fi primit prin poștă. Taxa de carte electronică de identitate este de 15 euro și ar fi mult mai ușor de achitat pentru beneficiarii proiectului nostru. Totuși, cel puțin deocamdată, cartea electronică de identitate nu poate fi solicitată online, nici expediată prin poștă ceea ce poate afecta zilele de muncă în cazul muncitorilor sezonieri și dă peste cap planurile acestora. Avem nevoie de soluții. Soluția identificată de noi răspunde nevoilor acestora, inițiativa rezultată urmând să o supunem spre dezbatere comisiilor de la Senat, ca primă Cameră sesizată”, susține deputatul Simina Tulbure (USR).

Conform inițiativei, solicitantul scutirii va trebui să declare pe proprie răspundere că este în proces de angajare, decizia aprobării sau respingerii cererii revenind personalului oficiului consular.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole