Protecția Consumatorului face controale pe litoral. Au fost date amenzi de peste 6,5 milioane de lei

Publicat: 14 iul. 2023, 20:50, de Andreea Caraua, în ACTUALITATE , ? cititori
Protecția Consumatorului face controale pe litoral. Au fost date amenzi de peste 6,5 milioane de lei

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a efectuat verificări asupra peste 1.000 de companii în prima lună a Comandamentului Litoral 2023 și a impus sancțiuni în valoare de peste 6,5 milioane de lei.

De asemenea, aproximativ 100 de unități au fost închise temporar până la remedierea problemelor identificate. Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a subliniat că: „Litoralul românesc rămâne o zonă a contrastelor. (…) Ai ocazia să mănânci un foie gras cu dulceaţă de ceapă lângă o farfurie plină cu hamsii, dintr-o dugheană deschisă lângă o alta cu gogoşi”.

Într-un comunicat de presă transmis vineri, ANPC a menționat că, începând cu data de 12 iunie și până în prezent, au fost efectuate 1.188 de acțiuni de control în toate stațiunile de pe litoral, dintre care 72 au fost generate de reclamațiile primite de la consumatori, iar celelalte acțiuni au avut caracter operațional sau au fost axate pe diverse tematici de control.

Ca urmare a deficiențelor constatate, ANPC a emis 1.060 de avertismente și a aplicat 1.413 de amenzi contravenționale în valoare totală de peste 6,5 milioane de lei.

Pe lângă aceasta, comisarii ANPC au luat decizia de a interzice definitiv comercializarea produselor neconforme în valoare de aproximativ 540.000 de lei și au suspendat temporar prestarea serviciilor pentru 97 de operatori economici, până la remedierea deficiențelor. De asemenea, s-au formulat propuneri de încheiere a practicilor comerciale incorecte pentru 44 de operatori economici.

Litoralul românesc rămâne o zonă a contrastelor. Am mai spus-o şi o voi repeta, până la momentul la care se vor lua decizii coerente de scoatere la lumină a uneia dintre cele mai frumoase zone din Europa. Alături de investiţii de milioane ale unor operatori economici curajoşi şi iubitori de ţară, îşi desfăşoară activitatea administratorii unor dughene de tot râsul. Este ca şi cum ai pune un palat de cleştar în mijlocul unui bâlci jalnic. Ai ocazia să mănânci un foie gras cu dulceaţă de ceapă lângă o farfurie plină cu hamsii, dintr-o dugheană deschisă lângă o alta cu gogoşi.

Avem hoteluri de cinci stele deschise lângă unele cu tot atâtea, dar căzătoare. Am ales o lună de silenzio stampa pentru a nu părea că suntem din nou groparii turismului la Marea Neagră, dar, din păcate, realitatea trebuie să strângă în aceeaşi barcă pe toţi cei care mai credem în şansa acestuia. La final, vreau să vă asigur că suntem aici să curăţăm tot ceea ce vă poate expune pericolului şi să răspundem urgent sesizărilor dumneavoastră”, a susținut președintele ANPC, Horia Constantinescu, conform g4media.ro.