Protecția datelor, o provocare pentru toate companiile și departamentele de IT în 2021

Publicat: 22 ian. 2021, 14:36, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Protecția datelor, o provocare pentru toate companiile și departamentele de IT în 2021
Huawei si Telecoms

Un grup de experți au discutat despre tendințele IT&C importante din 2021 la o conferință organizată de Telecoms.com în parteneriat cu Huawei.

Wei Shi, intelligence Content manager la Telecoms.com, Felix Wittern, Partner la Fieldfisher, Ramses Gallego, Internationa Chief Technology Offices la Micro Focus și Joerg Thomas, Director of Data Protection Office la Huawei, au discutat despre implicațiile juridice, tehnice și de business din nou mediu al cofidențialității datelor și a mpsurilor de protecție a acestora.

După un an plin de provocări pentru protecția datelor, provocări generate și de pandemia de coronavirus, anul 2021 mai aduce câteva legi complexe în domeniul drepturilor omului. La acestea se adaugă și o aplicare mai strictă a GDPR, unde apare și impactul noilor tehnologii, precum Inteligența Artificială și conectivitatea 5G.

„Nu există zi plictisitoare în domeniul confidențialității. Hotărârea Schrems II, care a fost anunțată în iulie anul trecut, reprezintă una dintre cele mai mari provocări legate de transferurile internaționale de date, în afara Spațiului Economic European. Autoritățile de reglementare înțeleg modul în care evoluează această situația, iar companiile de telecomunicații ar putea lua amenzi majore pentru nerespectarea regulilor. În timp ce COVID-19 a încetinit procesele de executare, în viitor, prezic o mulțime de contestații în acest spațiu. Cel mai bine ar fi ca companiile să coopereze cu autoritățile de reglementare pentru a ajunge la un punct comun”, spune Felix Wittern.

Localizarea datelor, în UE sau în afara ei, va fi un alt punct important, mai ales pentru companiile care au sedii în alte regiuni. Inclusiv pentru Brexit va trebui găsită o soluție finală, care urmează a fi luată în cursul acestui an.

Protecția datelor în 2021

Protecția datelor nu este unidimensională, ci cuprinde mai multe direcții, mai ales atunci când vorbim de cloud.

„Deoarece trăim în era cloud, ne confruntăm tot mai des cu apariția shadow IT sau shadow data, acolo unde conţinutul este stocat pe mai multe zone de cloud, fără cunoştinţa departamentelor de conformitate a datelor. Companiile trebuie să înțeleagă pericolele de acest tip – departamentele juridice nu pot proteja în mod eficient ceea ce nu știu că există! Numai atunci când corporațiile construiesc un ecosistem care automatizează și orchestrează autentificarea, autorizarea și accesul adecvat, putem spera să creăm o soluție sistematică la problema protecției datelor”, spune Ramses Gallego.

Pentru a se pregăti, companiile au nevoie de transparență în ceea ce privește locațiile de transfer a datelor cu caracter personal, ca și tipurile de date transferate. De asemenea, trebuie luate în considerare și cerințele juridice .

„S-ar putea să asistăm la o creștere a proceselor de acțiune colectivă în zona de date cu caracter personal în 2021 și 2022, deoarece părțile afectate consideră că acțiunile juridice sunt o modalitate mai rapidă de a obține despăgubiri atunci când le sunt încălcate drepturile”, spune Joerg Thomas.

Huawei a creat un mediu sigur pentru clienții săi, fiind incluse și cele mai recente reglementări de date personale, ca și identificarea și cartografierea transferurilor conform mecanismul de transfer. Compania s-a angajat într-un studiu continuu de evaluare a contractelor, oferind și sfaturi cu privire la măsurile suplimentare de securitate.